niedziela, 21 maja 2017

Botwinka - lekka wiosenna zupa



Tradycyjna zupka botwinka. Lekka, przyjemna i wiosenna. Rewelacyjnie wygląda i smakuje. Idealna na upalne dni. Smakuje świetnie na zimno jako chłodnik i na ciepło. 
Obowiązkowe danie w wiosennym domowym menu. :) 




Składniki 

  • 2 pęczki botwinki 
  • 2 małe buraki 
  • ok. litr wywaru 
  • dymka
  • ok. szklanka mleka - do zabarwienia - możesz dać więcej lub mniej 
  • sól i pieprz
  • dodatkowo: 
  • ok. 4 ugotowane jajka na twardo - ja dałam 1/2 jajka na porcję 
  • rzodkiewka 
  • jogurt naturalny 
  • 2 łyżki octu lub soku z cytryny 
Do gotowego wywaru dodajemy pokrojoną botwinkę - wcześniej porządnie umytą - oraz starte buraki na tarce. *Jeśli nie masz gotowego wywaru ugotuj kilka marchewek i gdy będą all dente i woda nabierze już "marchewkowego" koloru dodaj botwinkę i gotuj wszystko razem. Razem z liśćmi. Dodaj także ocet by buraki nie straciły koloru - dodatkowo zupa nabierze smaku. 
Gotujemy na nie za dużym ogniu ok. 20 minut. Jeśli zostały Ci warzywa - może być np. sama marchew - z wywaru możesz je skroić do zupy - jeśli lubisz. 
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj mleko - daj tyle ile chcesz by zupa zyskała bardziej różowy lub mniej kolor. 
Podawaj z świeżo pokrojoną dymką, rzodkiewką, jajkiem i kapką jogurtu naturalnego. 
Idealnie smakuję na zimno i ciepło. 




Smacznego! 

Brak komentarzy:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia