sobota, 9 lipca 2016

Kruche ciasto

Składniki na ciasto:
  • 250g masło/margaryna
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru lub cukru pudru (jeśli chcemy aby ciasto było bardziej kruche)
  • 3 szklanki mąki pszennej lub krupczatki - ciasto bardziej kruche
WAŻNE przy pieczeniu kruchego ciasta!

  1. Jeśli chcemy, by ciasto było bardziej twarde ( np. przy niektórych tartach) żółtko zastępujemy całym jajkiem.
  2. Mąka do pieczenia powinna być sucha i przesiana.
  3. Najlepsza do kruchego ciasta jest krupczatka, ale z powodzeniem możemy użyć pszennej typu 500.
  4. Masło powinno być mocno schłodzone.
  5.  Ciasto kruche jak najkrócej zagniatamy, zaczynając jednak od posiekania masła z mąką za pomocą noża.
  6. Unikamy długiego zagniatania ciepłymi dłońmi, po zagnieceniu zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
  7. Przed pieczeniem  nakłuwamy ciasto widelcem – zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasta w trakcie pieczenia.

Brak komentarzy:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia