To już drugi taki wyjątkowy przepis na moim blogu - Pasteis de Belem lub Pasteis de Nata.
Dążę do perfekcji chodź nie da się do końca odtworzyć tego samego smaku co w Portugali. Pyszne małe tartaletki ze słodką budyniową masą.
Podczas #zostańwdomu możesz wyruszyć w podroż do Portugalii upiecz tylko te cuda i jakby być na spacerze w urokliwym Porto.
Ja osobiście uwielbiam je i często przygotowuję w domu, dlatego też zawsze mam w pogotowiu ciasto francuskie. Idealne do kawy lub herbaty.
Kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Wszyscy je uwielbiają!
Kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Wszyscy je uwielbiają!
Składniki (na 12 sztuk):
- 250ml mleka
- 20g mąki pszennej
- 10g mąki ziemniaczanej
- laska cynamonu
- 3 łyżki z soku z cytryny
- 150 - 200g cukru (możesz zmodyfikować zależy jak słodko lubisz)
- 125ml wody
- 4 żółtka
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego - najlepiej na bazie masła
Ciasto francuskie wyjąć z opakowania i zrolować w rulon. Gotowy rulon przekroić na 12 odciętych krążków. Przygotuj formę z 12 wgłębieniami na muffiny. Każdy krążek ciasta zgnieść w dłoniach i wylepić do samej góry wgłębienia foremek. Piekarnik rozgrzej do 200oC.
Krem:
Połowę mleka wlać do garnka i zagotować. Do drugiej połowy mleka (zimnego) wsypać mąkę i dokładnie rozmieszać, następnie wlać do zagotowanej części mleka.
W drugim garnku zagotuj cukier z cynamonem. Dodać sok z cytryny. Gotować ok 4 minut aż cukier dokładnie się rozpuści a konsystencja stanie się klarowna.
Masę z cukrem wlewać cienkim strumieniem do gęstej masy mlecznej i cały czas mieszać. Powinna być konsystencja budyniu. W misce roztrzepać żółtka. Delikatnie wlewać żółtka do masy budyniowej. Dobrze będzie wymieszać trzepaczką, aby pozbyć się wszelkich grudek.
Gotową masę wlewać do wypełnionych ciastem foremek i posypać na wierzch kremu cynamonem. Babeczki wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 minut aż do zarumienienia.
Najlepiej wyjmować babeczki z foremek jeszcze ciepłe. Gdyby był problem z wyjęciem ciastek z foremek można je delikatnie podważyć nożem na około. Jeszcze ciepłe można oprószyć cukrem pudrem i dodatkową porcją cynamonu - cynamonu nigdy za wiele!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz