wtorek, 21 kwietnia 2020

Portugalskie niebo - słodycz Portugalii

To już drugi taki wyjątkowy przepis na moim blogu - Pasteis de Belem lub Pasteis de Nata.
Dążę do perfekcji chodź nie da się do końca odtworzyć tego samego smaku co w Portugali. Pyszne małe tartaletki ze słodką budyniową masą. 
Podczas #zostańwdomu możesz wyruszyć w podroż do Portugalii upiecz tylko te cuda i jakby być na spacerze w urokliwym Porto.
Ja osobiście uwielbiam je i często przygotowuję w domu, dlatego też zawsze mam w pogotowiu ciasto francuskie. Idealne do kawy lub herbaty. 

Kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Wszyscy je uwielbiają!





Składniki (na 12 sztuk):

  • 250ml mleka
  • 20g mąki pszennej
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • laska cynamonu
  • 3 łyżki z soku z cytryny 
  • 150 - 200g cukru (możesz zmodyfikować zależy jak słodko lubisz)
  • 125ml wody
  • 4 żółtka
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego - najlepiej na bazie masła



Ciasto francuskie wyjąć z opakowania i  zrolować w rulon. Gotowy rulon przekroić na 12 odciętych krążków. Przygotuj formę z 12 wgłębieniami na muffiny. Każdy krążek ciasta zgnieść w dłoniach i wylepić do samej góry wgłębienia foremek. Piekarnik rozgrzej do 200oC.

Krem: 
Połowę mleka wlać do garnka i zagotować. Do drugiej połowy mleka (zimnego) wsypać mąkę i dokładnie rozmieszać, następnie wlać do zagotowanej części mleka. 
W drugim garnku zagotuj cukier z cynamonem. Dodać sok z cytryny. Gotować ok 4 minut aż cukier dokładnie się rozpuści a konsystencja stanie się klarowna. 
Masę z cukrem wlewać cienkim strumieniem do gęstej masy mlecznej i cały czas mieszać. Powinna być konsystencja budyniu. W misce roztrzepać żółtka. Delikatnie wlewać żółtka do masy budyniowej. Dobrze będzie wymieszać trzepaczką, aby pozbyć się wszelkich grudek.  

Gotową masę wlewać do wypełnionych ciastem foremek i posypać na wierzch kremu cynamonem. Babeczki wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 minut aż do zarumienienia. 

 Najlepiej wyjmować babeczki z foremek jeszcze ciepłe. Gdyby był problem z wyjęciem ciastek z foremek można je delikatnie podważyć nożem na około. Jeszcze ciepłe można oprószyć cukrem pudrem i dodatkową porcją cynamonu - cynamonu nigdy za wiele! 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia