Polecany post

Kaszka jaglanka na mleku

Kaszka jaglanka - zdrowsza wersja kaszki manny, zapewne większości znanej z dzieciństwa przygotowanej przez mamę lub babcię, polaną  do...

kwietnia 12, 2017

Brownie czy fondant?


Brownie czy fondant? 

No właśnie. W ramach tego, że dziś Światowy Dzień CZEKOLADY pomyślałam o specjalnym - czekoladowym - przepisie! A chyba nic nie jest bardziej czekoladowego niż fondant! 
Taki był mój pierwszy zamysł a tym bardziej, że jakoś nigdy nie miałam okazji dotąd wcześniej zrobić a zawsze jak widziałam gdzieś w necie filmiki z tym ciastkiem i rozpływającym się jego wnętrzem to aż ślinka ciekła. 😊 
Chciałam też wykorzystać wreszcie moje nowe kokilki. Lecz nie fart - lub po prostu gorszy dzień - chciał, że zamiast rozpływającego fondanta będę celebrować święto i zjem sobie brownie. 😂 
Taka niespodzianka! Ale mimo wszystko te "fondantowe brownie" wyszło naprawdę dobre! 
Jeśli nie lubisz gorzkiej czekolady spokojnie możesz dać mleczną. 

Deser dla prawdziwych czekoladoholików !!! 




Składniki na 4-6 porcji :
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 100 g masła
  • 25 g mąki kokosowej 
  • 75 g cukru 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao


Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Masło i czekoladę rozpuść w misce żaroodpornej na parze - nad garnkiem. Co jakiś czas mieszaj czekoladę rózgą. Jajka utrzyj z cukrem. Następnie dodaj mąkę i kakao oraz roztopioną czekoladę z masłem. 
Masę przelej do małych foremek żaroodpornych (kokilki) lub do silikonowych foremek na muffinki.  
Gotowe foremki wstaw do piekarnika na 10 minut. 

*Jeśli chcesz płyną czekoladę w środku ciastka trzymaj nieco krócej w piekarniku.






Czekam na wasze opinie, jak się podoba. 😊



Smacznego! 
P.
Prześlij komentarz
Copyright © 2016 Smaczna Stronka , Blogger