Pyszne FIT babeczki z buraka



O to kolejny przepis na świąteczne wypieki! :) 
W dodatku bardzo prosty, bo wszystkie składniki są z "jednego gara". :) Wszystkie składniki mieszam w dzbanku blendera. 
Mniej naczyń do mycia = więcej zaoszczędzonego czasu!! A to dla nas najważniejsze! :)
Tym razem bardzo zdrowa wersja babeczek. 
Może się wydawać dziwne, bo głównym składnikiem jest burak, ale uwierzcie 
mi na słowo - wcale go nie czuć! 
Smakuje jak normalna babeczka. A nawet lepiej!
Zapoznaj się z przepisem i spraw sobie zdrowe słodycze na święta!! 

Składniki na 12 babeczek :

  • 400g buraków
  • 3 daktyle lub suszone/wędzone śliwki - według uznania. Możesz dodać oba składniki lub tylko jeden. 
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru brzozowego lub innego słodu
  • kilka kostek gorzkiej czekolady 
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki puree z dyni
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego
  • 130g mąki ryżowej
  • skórka z cytryny ok. 1 łyżki
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki otrębów 
  • 1 łyżeczka esencji zapachowej - według uznania np. migdałowa 
  • 100ml mleka
Buraki ugotować a następnie obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do blendera - może być w misce i ręcznie zblenderuj lub tak jak ja w dzbanku. 
Następnie dodaj mleko i wymieszaj. Dalej wszystkie mokre składniki i wymieszaj. Na koniec wszystkie suche składniki i także wymieszaj.
Jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie dodaj trochę mąki, jeśli na gęste dodaj trochę mleka. 
Przelej ciasto do foremek. 
Piecz w 180'C przez 50 minut
Po upieczeniu wyjmij swoje dzieło z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.
Następnie weź szklankę mleka i babeczkę. 
Ciesz się pysznym smakiem! 

Smacznego! :)
















8 komentarzy

Popularne posty z tego bloga

Cytrynowe brownie

Mini serniczki wigilijne

Bezglutenowy makaron ze szpiankiem