Krem ajerkoniakowy do tortu



Ten tort o ajerkoniakowym smaku jest na specjalną okazję u mnie w rodzinie - urodziny babci. Od kilku lat robię go co roku na jej urodziny. Posmakował i stał się tym ulubionym. Co roku też krem robię inaczej, ale ten to chyba zostanie już na stałe. 
Krem jest ze śmietaną i mascarpone co może wydawać się, że jest ciężki i tłusty, 
ale właśnie jest delikatny. 

Krem starczył mi na dwie warstwy do przełożenia tortu. 
*Biszkopt nasączałam kawą zbożową.









Składniki:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 500 g serka mascarpone 
  • 50 g cukru pudru
  • 2 szklanki domowego ajerkoniaku 
  • 4 łyżki mleka skondensowanego 




Przygotowanie: 

W dokładnie oczyszczonej, suchej misce (bez żadnej wody i tłuszczu) ubijamy śmietanę w mikserze na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj porcjami serek mascarpone, cały czas mieszając na małych obrotach mikserem aż do połączenia składników - bez grudek. 
Na koniec dodaj cukier puder, ajerkoniak i mleko skondensowane. 
Krem przekładać warstwami na biszkopt, ale idealne sprawdzi się jako krem do innych słodkości np. babeczek. 

Czekam na wasze opinie :)
P.




5 komentarzy

Popularne posty z tego bloga

Cytrynowe brownie

Mini serniczki wigilijne

Bezglutenowy makaron ze szpiankiem