niedziela, 2 kwietnia 2017

Krem ajerkoniakowy do tortu



Ten tort o ajerkoniakowym smaku jest na specjalną okazję u mnie w rodzinie - urodziny babci. Od kilku lat robię go co roku na jej urodziny. Posmakował i stał się tym ulubionym. Co roku też krem robię inaczej, ale ten to chyba zostanie już na stałe. 
Krem jest ze śmietaną i mascarpone co może wydawać się, że jest ciężki i tłusty, 
ale właśnie jest delikatny. 

Krem starczył mi na dwie warstwy do przełożenia tortu. 
*Biszkopt nasączałam kawą zbożową.









Składniki:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 500 g serka mascarpone 
  • 50 g cukru pudru
  • 2 szklanki domowego ajerkoniaku 
  • 4 łyżki mleka skondensowanego 




Przygotowanie: 

W dokładnie oczyszczonej, suchej misce (bez żadnej wody i tłuszczu) ubijamy śmietanę w mikserze na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj porcjami serek mascarpone, cały czas mieszając na małych obrotach mikserem aż do połączenia składników - bez grudek. 
Na koniec dodaj cukier puder, ajerkoniak i mleko skondensowane. 
Krem przekładać warstwami na biszkopt, ale idealne sprawdzi się jako krem do innych słodkości np. babeczek. 

Czekam na wasze opinie :)
P.




5 komentarzy:

Sara pisze...

Uwielbiam Mascarpone, więc krem musi być przepyszny :) Niedługo mój chłopak ma urodziny to upiekę mu właśnie taki torcik! W ogóle pięknie Ci wyszedł wizualnie, mi to się zawsze wszystko ciapie przy ozdabianiu i wykańczaniu :D

Anonimowy pisze...

oj jadłabym <3

Beatta_Sz pisze...

Wizualnie cudo!

Anonimowy pisze...

jestem w niebie :)

Anonimowy pisze...

Już zrobiłam ajerkoniak:-)

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia