niedziela, 2 kwietnia 2017

"Kurzy napój" - domowy ajerkoniak



Ajerkoniak, czyli domowy likier jajeczny. Gęsty, żółciutki, lekko waniliowy z nutką procentu. ;)
Przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Idealnie nada się do kremów lub po prostu jako dodatek do domowego ciasta np. na nadchodzące święta Wielkanocne. 

Jest też zdecydowanie taniej zrobić go samemu niż kupować już gotowy w sklepie. 






Składniki:

  • 8 żółtek 
  • 1 szklanka wódki 
  • 140 g cukru pudru 
  • 4 łyżki mleka skondensowanego 
  • 16 g cukru waniliowego
  • aromat rumowy - ok. 3 krople
  • barwnik w proszku żółty spożywczy
Żółtka ubijamy mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Miksujemy dość długo. 
Gdy jajka będą już odpowiednio ubite dodajemy mleko skondensowane, aromat i barwnik -  sami musicie zdecydować jak bardzo intensywny kolor ma mieć wasz trunek. :)
Cały czas miksując na mniejszych obrotach dodajemy wódkę. Bardzo cienką strużką, powoli wlewamy do naszego "kogla mogla". Musimy uważać i wlewać powoli, bo może nam się masa zważyć. Na koniec mieszamy wszystko razem mikserem i przelewamy np. do karafki. 

Przechowywać można w zamknięciu nawet kilka tygodni. Pamiętać musimy, żeby przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu np. piwnica, spiżarnia lub lodówka. 






Brak komentarzy:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia