Cytrynowe brownie







Brownie - nie szukajcie w tym przepisie czekolady, bo i tak jej nie znajdziecie! ;-) 
Chodź uwielbiam czekoladę, to i również z cytryny wychodzi naprawdę dobre ciacho! 
Brownie czekoladowe jak zapewne wiecie robi się z tabliczek czekolady (nie z kakao), 
moje natomiast z cytryny; soku i skórki. Ciasto jest zbite i za wiele nie rośnie 
- ale właśnie o to chodzi!
Jest wilgotne i mocno cytrynowe! Jest na pewno lżejsze od czekoladowego brownie.
Ciacho jest pysznie cytrynowe i myślę, że każdy z was je polubi! :-) 
P.S. Idealnie pasuję ze szklanką mleka. ;-)


Przepis i zdjęcie trafi na konkurs organizowany przez incampagna. Możecie sobie sprawdzić więcej informacji na stronie i mi kibicować o wygranie nagrody głównej! :-)
Oo to by było coś, taki wyjazd na Sycylię! Ile to nowych smaków do poznania i pięknych, barwnych widoków dla oka! 


Ale na razie zapraszam do zapoznania się z przepisem!



Składniki

  • 160 g masła
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3 duże jajka
  • 3 cytryny (wyciśnięty sok)
  • skórka starta z 2 cytryn + 1 do lukru
  • 170 g mąki pszennej
  • kilka kropelek zapachu cytrynowego 
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej do miski i odstaw. 
Utrzyj masło z cukrem w misie miksera na puszystą masę.
Dodaj jajka, jedno po drugim, ucierając cały czas po każdym dodaniu do dokładnego połączenia się składników. Wymieszaj dokładnie rózgą lub na mniejszych obrotach mikserem. 
Masa może się zważyć w czasie mieszania, ale nie martw się tym. Nie ma to wpływu na twój wypiek.
Dodać następnie skórkę i sok z cytryny oraz imbir i wymieszać wszystko do połączenia. 

Formę na tartę (lub taką mniejszą blaszkę np. 28 x 18 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze do pieczenia 150'C przez około 25 minut lub mniej ( ciasto musi być suche, bez śladów  surowego ciasta po teście patyczka). Nie pieczemy za długo by się nie wysuszyło. Powinno być wilgotne w konsystencji.
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. 












Lukier cytrynowy 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody


Wszystkie składniki umieścić w misce. Jeśli jest zbyt rzadki dodać cukru pudru, jeśli zbyt gęsty dodać soku z cytryny.
Po wystygnięciu ciasta polać nim przygotowany lukier i posypać dowolnymi owocami np. maliny, jagody. 






www

Smacznego! :-)

2 komentarze

Popularne posty z tego bloga

Mini serniczki wigilijne

Bezglutenowy makaron ze szpiankiem