Lemon curd to słodko-kwaśny krem cytrynowy. Widziałam go wiele razy na blogach i zawsze chciałam go zrobić. I o to i jest! Jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania.
W dodatku bardzo wszechstronny. Idealny do naleśników, ale także jako krem do tortów czy nadzienie do ciasteczek, babeczek i tart. Widzicie minusy? Bo ja ani jednego! 😊
Zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
- 100 g masła
- 80 g cukru (lub innego dowolnego słodu)
- sok wyciśnięty z 4 cytryn
- skórka otarta z 2 cytryn
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
Cytryny sparz i wytrzyj a następnie zetrzyj skórę z dwóch na tarce i przełożyć do miseczki. Wyciśnij sok ze wszystkich cytryn. Masło pokrój w kostkę.
W garnku rozbij jajka i roztrzepuj je rózgą razem z cukrem. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając - są metody również gotowania na parze. Nie można zagotować masy!
Po chwili, gdy masa nieco zgęstnieje dodaj sok z cytryn i połowę przygotowanego masła.
Gotuj na małym ogniu około 6 minut cały czas mieszając do lekkiego bulgotania masy.
Następnie dodaj resztę masła, zdejmij z ognia i mieszaj do rozpuszczenia się masła i zgęstnienia kremu.
Przelej do (najlepiej wyparzonego) słoiczka.
Możesz przechowywać taki krem nawet 2 tygodnie w lodówce.
sobotnie naleśniki z Lemon curd
|
P.S
Jak podoba Ci sie przepis? :-) Daj mi znać w komentarzu.
Jak podoba Ci sie przepis? :-) Daj mi znać w komentarzu.
Smacznego!
P.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz