sobota, 21 stycznia 2017

Lemon curd - krem cytrynowy




Lemon curd to słodko-kwaśny krem cytrynowy. Widziałam go wiele razy na blogach i zawsze chciałam go zrobić. I o to i jest! Jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. 
W dodatku bardzo wszechstronny. Idealny do naleśników, ale także jako krem do tortów czy nadzienie do ciasteczek, babeczek i tart. Widzicie minusy? Bo ja ani jednego! 😊
Zapraszam do wypróbowania! 




Składniki: 

  • 100 g masła
  • 80 g cukru (lub innego dowolnego słodu) 
  • sok wyciśnięty z 4 cytryn
  • skórka otarta z 2 cytryn 
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru 

Cytryny sparz i wytrzyj a następnie zetrzyj skórę z dwóch na tarce i przełożyć do miseczki. Wyciśnij sok ze wszystkich cytryn. Masło pokrój w kostkę. 
W garnku rozbij jajka i roztrzepuj je rózgą razem z cukrem. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając - są metody również gotowania na parze. Nie można zagotować masy! 

Po chwili, gdy masa nieco zgęstnieje dodaj sok z cytryn i połowę przygotowanego masła. 
Gotuj na małym ogniu około 6 minut cały czas mieszając do lekkiego bulgotania masy. 

Następnie dodaj resztę masła, zdejmij z ognia i mieszaj do rozpuszczenia się masła i zgęstnienia kremu.
Przelej do (najlepiej wyparzonego) słoiczka.

Możesz przechowywać taki krem nawet 2 tygodnie w lodówce. 




sobotnie naleśniki z Lemon curd

P.S
Jak podoba Ci sie przepis? :-) Daj mi znać w komentarzu. 

Smacznego! 
P.




Brak komentarzy:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia