Przepis na hummus jest banalny! Każdy ma swój własny przepis i ulubiony smak. Podstawowym składnikiem jest oczywiście ciecierzyca. Można pozostawić pastę taką jaka jest lub pokusić się o dodanie ulubionych składników.
Możliwości jest mnóstwo!
Ja, zaproponuje Ci hummus w dwóch smakach - podstawową i równie banalną pomidorową.Delikatna a zarazem wyrazista pasta idealna do pieczywa na kanapki,
jako dip, smarowidło.
No po prostu pychota! Spróbuj!
Czego potrzebujesz?
- puszka ciecierzycy lub szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 3 łyżki sezamu
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Do pomidorowego dodatkowo
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej
-
- Sezam upraż na patelni. Ciecierzycę odsącz z zalewy (jeśli korzystasz z tej w puszce) i umieść w misce lub najlepiej wyższym naczyniu. Zblenduj.
- Dodaj resztę składników - w tym sezam, ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), oliwę, wodę i przyprawy. Miksuj kilka minut, aż masa uzyska jednolitą, gładką konsystencję - jak pasta.
- Jeśli hummus wyjdzie zbyt gęsty, możesz dodać więcej wody.
- Pół pasty odłóż np. do słoiczka a drugą cześć zostaw i dodaj do niej składniki na część pomidorową. Blenduj jeszcze przez chwilę do wymieszania składników.
- Gotowy hummus podawaj z ulubionym, świeżym pieczywem.
-
Smacznego!