Polecany post

Kaszka jaglanka na mleku

Kaszka jaglanka - zdrowsza wersja kaszki manny, zapewne większości znanej z dzieciństwa przygotowanej przez mamę lub babcię, polaną  do...

maja 01, 2017

Hummus - w dwóch odsłonach




Przepis na hummus jest banalny! Każdy ma swój własny przepis i ulubiony smak. Podstawowym składnikiem jest oczywiście ciecierzyca. Można pozostawić pastę taką jaka jest lub pokusić się o dodanie ulubionych składników. 
Możliwości jest mnóstwo!

Ja, zaproponuje Ci hummus w dwóch smakach - podstawową i równie banalną pomidorową.Delikatna a zarazem wyrazista pasta idealna do pieczywa na kanapki, 
jako dip, smarowidło.

 No po prostu pychota! Spróbuj! 






Czego potrzebujesz? 

  • puszka ciecierzycy lub szklanka ugotowanej ciecierzycy 
  • 3 łyżki sezamu
  • ząbek czosnku 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
Do pomidorowego dodatkowo
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej



  1. Sezam upraż na patelni. Ciecierzycę odsącz z zalewy (jeśli korzystasz z tej w puszce) i umieść w misce lub najlepiej wyższym naczyniu. Zblenduj. 
  2. Dodaj resztę składników - w tym sezam, ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), oliwę, wodę i przyprawy. Miksuj kilka minut, aż masa uzyska jednolitą, gładką konsystencję - jak pasta. 
  3. Jeśli hummus wyjdzie zbyt gęsty, możesz dodać więcej wody.
  4. Pół pasty odłóż np. do słoiczka a drugą cześć zostaw i dodaj do niej składniki na część pomidorową. Blenduj jeszcze przez chwilę do wymieszania składników. 
  5. Gotowy hummus podawaj z ulubionym, świeżym pieczywem.




Smacznego! 
Prześlij komentarz
Copyright © 2016 Smaczna Stronka , Blogger