czwartek, 27 kwietnia 2017

Chałka waniliowo-cynamonowa



Delikatna, miękka, delikatnie wilgotna, pachnąca cynamonem - cud miód drożdżowe! 
Idealna z masełkiem i domowym dżemem na śniadanie - ale i nie tylko! 
Ciasto łatwe w przygotowaniu i szybko znikające ze stołu. Zamiast tradycyjnej kruszonki, nieco zdrowsza z płatków jaglanych. Naprawdę polecam każdemu. 
Moja wyszła gigant i nieco zdeformowana, ale pierwsza taka w życiu chałka. 

nieco, że tak powiem się "rozjechała" w piekarniku, ale to wcale nie wpłynęło na smak.
 To jednak moja pierwsza w życiu chałka.

Składniki

  • 3 i 1/2 szklanki mąki 
  • 1 duże jajko
  • 60g drobnego cukru 
  • 60g masła - roztopione 
  • szczypta soli
  • 1 szklanka letniego mleka - 30-35 stopni
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 20g świeżych drożdży 
Dodatkowo 
  • 1 roztrzepane jajko 
  • 2 łyżki mleka
  • kruszonka z płatków jaglanych wymieszanych z cynamonem (ok.2 łyżeczki)

Mąkę przesiej i dodaj do niej suche składniki. Dodać mleko oraz wcześniej przygotowany rozczyn tu znajdziesz przepis  i wyrabiaj ciasto w mikserze, pod koniec dodaj roztopione, ostudzone masło.  Wyrabiać ciasto tak długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę oprósz mąką, uformuj z ciasta kulę włóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ręcznikiem kuchennym aż podwoi swoją objętość - przez 1,5 - 2 godz.




W tym czasie zajmij się domowymi obowiązkami, zrób obiad lub po prostu idź na spacer! :D

Po tym czasie ciasto ponownie trzeba wyrobić, podzielić na 4 części. Wszystkie 4 części zrolować i uformować chałkę. 

Poniżej filmik jak uformować naszą chałkę :)

Gotową chałkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy przed pieczeniem w ciepłe miejsce. 
Piekarnik nastawiamy do 175 stopni. 
Posmaruj całą chałkę roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka i posyp "kruszonką" z płatków jaglanych z cynamonem. 
Piec 30-35 minut. Gotową chałkę wyjąc z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. 





odjełam trochę ciasta od chałki i wyszły mi tez takie małe słodkie bułeczki 





Smacznego! :)


przepis nieco zmodyfikowany, ale z mojewypieki.com :)

1 komentarz:

blogierka pisze...

Pyszota! A podpowiesz mi jak postąpić z suchymi drożdzami?:)

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia