Delikatna, miękka, delikatnie wilgotna, pachnąca cynamonem - cud miód drożdżowe!
Idealna z masełkiem i domowym dżemem na śniadanie - ale i nie tylko!
Ciasto łatwe w przygotowaniu i szybko znikające ze stołu. Zamiast tradycyjnej kruszonki, nieco zdrowsza z płatków jaglanych. Naprawdę polecam każdemu.
Moja wyszła gigant i nieco zdeformowana, ale pierwsza taka w życiu chałka.
Moja wyszła gigant i nieco zdeformowana, ale pierwsza taka w życiu chałka.
![]() |
nieco, że tak powiem się "rozjechała" w piekarniku, ale to wcale nie wpłynęło na smak. To jednak moja pierwsza w życiu chałka. |
Składniki
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 1 duże jajko
- 60g drobnego cukru
- 60g masła - roztopione
- szczypta soli
- 1 szklanka letniego mleka - 30-35 stopni
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżeczki cynamonu
- 20g świeżych drożdży
- 1 roztrzepane jajko
- 2 łyżki mleka
- kruszonka z płatków jaglanych wymieszanych z cynamonem (ok.2 łyżeczki)
Mąkę przesiej i dodaj do niej suche składniki. Dodać mleko oraz wcześniej przygotowany rozczyn tu znajdziesz przepis i wyrabiaj ciasto w mikserze, pod koniec dodaj roztopione, ostudzone masło. Wyrabiać ciasto tak długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę oprósz mąką, uformuj z ciasta kulę włóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ręcznikiem kuchennym aż podwoi swoją objętość - przez 1,5 - 2 godz.
W tym czasie zajmij się domowymi obowiązkami, zrób obiad lub po prostu idź na spacer! :D
Po tym czasie ciasto ponownie trzeba wyrobić, podzielić na 4 części. Wszystkie 4 części zrolować i uformować chałkę.
Poniżej filmik jak uformować naszą chałkę :)
Gotową chałkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy przed pieczeniem w ciepłe miejsce.
Piekarnik nastawiamy do 175 stopni.
Posmaruj całą chałkę roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka i posyp "kruszonką" z płatków jaglanych z cynamonem.
Piec 30-35 minut. Gotową chałkę wyjąc z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
![]() |
odjełam trochę ciasta od chałki i wyszły mi tez takie małe słodkie bułeczki |
Smacznego! :)
przepis nieco zmodyfikowany, ale z mojewypieki.com :)