Wreszcie znalazłam czas na napisanie tego posta i przepisu na te cudeńka.
Nie wiedziałam, że staną się tak....popularne i będą tak bardzo wszystkim smakować!
Było to spontaniczne gotowanie w kuchni, a wyszło coś naprawdę dobrego.
Tak jak każdy człowiek lubię czasem zjeść coś słodkiego, ale coś co nie będzie szło
w boczki - bo tego chcemy się pozbyć a nie chomikować - coś co było by słodkie, zdrowe i sycące zarazem. Mam właśnie coś specjalnego!
Pyszne, słodkie, zdrowe i sycące.
BEZ mąki i BEZ jajek!
Idealne jako przekąska czy drugie śniadanie, lub także poczęstunek na wspólne spotkania z rodziną i przyjaciółmi.
Co potrzebujesz? :-)
- 300g płatków owsianych
- 120g siemienia lnianego (mielonego lub w ziarnkach)
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 3 łyżki rodzynek
- 1/2 szklanki (nie cała) cukru lub słodu np. ksylitol, stewia.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/4 szklanki oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki oleju kokosowego
- aromat waniliowy
- 1 łyżka syropu daktylowego (jeśli nie masz może być bez)
- kilkanaście śliwek
- 1/2 szklanki otrębów
- 1 szklanka mleka kokosowego lub zwykłego
- 1 łyżka cynamonu
- *opcjonalnie kilka ziarenek zmielonego ziela angielskiego i szczypta kminku.
na kruszonkę
- 6 łyżek płatków owsianych (zmielone lub w całości)
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 2 łyżki otrębów
- 3 łyżki oleju kokosowego
- *opcjonalnie 1 łyżeczka cukru lub słodu
Wszystkie składniki na kruszonkę razem połączyć.
- Płatki owsiane, otręby oraz siemię zmiel w blenderze. Następnie wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce. Dalej dodaj do suchych składników mokre i dobrze wymieszaj.
- Masa powinna być zbita, jeśli uważasz, że jest zbyt gęsta dolej trochę mleka.
- Przełóż do większej formy np. silikonowej lub do mniejszych foremek na babeczki lub w większe papilotki - kupiłam w IKEI takie, szersze niż tradycyjne i akurat idealnie się sprawdziły.
- Uformuj ciasto tak, aby powstał nie wielki dołek. Pokrój śliwki w kostkę.
- Ciasteczka posyp, wcześniej przygotowaną kruszonką.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 30-40 minut.
Smacznego!! :-)
P.S. Czekam na opinie! ;-)
4 komentarze:
PRzepis wygląda świetnie, ale jakby było jakieś zdjęcie pewnie wyglądałby jeszcze bardziej apetycznie :)
Pozdrawiam
Właśnie szukałąm zdjęcia i już myslalam, ze mam cos zepsute na komputerze :)
Celowo nie dodawałam zdjęcia. Ideą miało być to żeby każdy zrobił to jak sam uważa i nie sugerował się zdjęciem. Wiem, to dość nie typowe, ale cóż :)
W takim razie za jakiś czas postaram się dodac zdjęcie.
Pozdrawiam P.
Tak jak pisałam wcześniej - celowo nie dodawałam zdjęcia, żeby każdy zrobił to jak sam uważa. :)
Pozdrawiam P.
Prześlij komentarz