Dietetyczne ciasteczka "Fitelki"

    
Wreszcie znalazłam czas na napisanie tego posta i przepisu na te cudeńka.
Nie wiedziałam, że staną się tak....popularne i będą tak bardzo wszystkim smakować!
Było to spontaniczne gotowanie w kuchni, a wyszło coś naprawdę dobrego.
Tak jak każdy człowiek lubię czasem zjeść coś słodkiego, ale coś co nie będzie szło
w boczki - bo tego chcemy się pozbyć a nie chomikować - coś co było by słodkie, zdrowe i sycące zarazem. Mam właśnie coś specjalnego!
Pyszne, słodkie, zdrowe i sycące.
BEZ mąki i BEZ jajek!
Idealne jako przekąska czy drugie śniadanie, lub także poczęstunek na wspólne spotkania z rodziną i przyjaciółmi.


     
         Co potrzebujesz?  :-)
  • 300g płatków owsianych
  • 120g siemienia lnianego (mielonego lub w ziarnkach)
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1/2 szklanki (nie cała) cukru lub słodu np. ksylitol, stewia.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki oleju kokosowego
  • aromat waniliowy
  • 1 łyżka syropu daktylowego (jeśli nie masz może być bez)
  • kilkanaście śliwek
  • 1/2 szklanki otrębów
  • 1 szklanka mleka kokosowego lub zwykłego
  • 1 łyżka cynamonu
  • *opcjonalnie kilka ziarenek zmielonego ziela angielskiego i szczypta kminku.

       na kruszonkę
  • 6 łyżek płatków owsianych (zmielone lub w całości)
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki otrębów
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • *opcjonalnie 1 łyżeczka cukru lub słodu
           Wszystkie składniki na kruszonkę razem połączyć.

  1. Płatki owsiane, otręby oraz siemię zmiel w blenderze. Następnie wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce. Dalej dodaj do suchych składników mokre i dobrze wymieszaj.
  2. Masa powinna być zbita, jeśli uważasz, że jest zbyt gęsta dolej trochę mleka.
  3. Przełóż do większej formy np. silikonowej lub do mniejszych foremek na babeczki lub w większe papilotki - kupiłam w IKEI takie, szersze niż tradycyjne i akurat idealnie się sprawdziły.
  4. Uformuj ciasto tak,  aby powstał nie wielki dołek. Pokrój śliwki w kostkę.
  5. Ciasteczka posyp, wcześniej przygotowaną kruszonką.
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 30-40 minut.
Smacznego!! :-)


P.S. Czekam na opinie! ;-)
4 komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytrynowe brownie

Mini serniczki wigilijne

Bezglutenowy makaron ze szpiankiem