Polecany post

Kaszka jaglanka na mleku

Kaszka jaglanka - zdrowsza wersja kaszki manny, zapewne większości znanej z dzieciństwa przygotowanej przez mamę lub babcię, polaną  do...

listopada 14, 2016

Piernik świąteczny - przepis na dojrzewające ciasto

Święta już tuż tuż! :)
Zanim się obejrzymy a będziemy już siedzieć przy wigilijnym stole. Dlatego warto zacząć przygotowania do świąt dużo wcześniej. Chociażby na przygotowanie piernika. Mówi się, że "piernik czym starszy tym lepszy" i to jest szczera prawda! Piernik uwielbia leżakować - podobnie jak wino. Czym jest starszy tym bardziej aromatyczny i 
Warto zrobić ciasto na piernika nawet miesiąc wcześniej. 
Piernik i pierniczki robię na święta od kilku lat, ale do tej pory nie miałam dobrego przepisu. Tego roku dzięki zainspirowaniu się moje wypieki, i od jakiegoś czasu wgłębiam się w niektóre przepisy p.Doroty i  postanowiłam zrobić ciasto na piernika według jej przepisu. Niektóre składniki dodałam od siebie.
Z tego przepisu możemy zrobić, także pierniczki. 

Składniki:
  • 500 g miodu prawdziwego np. akacjowy, lipowy.
  • 1 szklanka cukru 
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika 
  • 2 łyżeczki imbiru - starty korzeń lub mielony 
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki śmietany - 12% lub 18%



Miód, cukier i masło podgrzej w garnku i doprowadź do wrzenia. Od czasu do czasu mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie wystudź.
Do wystudzonej masy dodaj jajka, mleko. W większej misce wymieszaj razem mąkę, sodę oczyszczoną, sól i przyprawę do piernika i stopniowo dodawaj do masy z miodem. 
Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do emaliowanego garnka lub większej szklanej miski. Przykryć ściereczką lub dużym gazikiem i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni. 
Uwaga: Na początku ciasto jest luźne. Po leżakowaniu powinno zgęstnieć i nadaje się do formowania.
Piec najlepiej na 5 - 7 dni przed świetami. 
Następnie, gdy przyjdzie ten piękny czas, gdy mój piernik będzie już upieczony a w całym domu będzie królować jego zapach - mam zamiar przełożyć go moim domowym dżemem śliwkowym i poleję roztopioną czekoladą lub lukrem. Aleee wszystko w swoim czasie ;) 

Za jakiś czas pojawi się kolejny post na temat pieczenia piernika. :)

(szczerzę to nie mogę się już go doczekać!) 

P.


Prześlij komentarz
Copyright © 2016 Smaczna Stronka , Blogger