Polecany post

Kaszka jaglanka na mleku

Kaszka jaglanka - zdrowsza wersja kaszki manny, zapewne większości znanej z dzieciństwa przygotowanej przez mamę lub babcię, polaną  do...

listopada 15, 2016

Piernikowy budyń jaglany "św.Mikołaja"


Kolejny przepis świąteczny. Tym razem zainspirowała mnie z instagrama Ania z okonawidelcu. :*
Zawsze było ciężko mi  przełamać się do kaszy jaglanej, chodź doskonale wiem, że jest bardzo zdrowa. Myślę, że chyba większość z nas tak ma niestety... 
Ale dzięki temu przepisowi może stać się waszym sojusznikiem i polubicie ją od tej "słodkiej" strony. ;) 
Naprawdę polecam każdemu! Budyń naprawdę był pyszny! 
Nie było czuć smaku kaszy. Wyciszył ją aromat przyprawy do piernika i to jej - i mnie - wyszło tylko na dobre! :D
Mam nadzieję, że wam też zasmakuje. :)





Składniki na 2 porcje: 

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 300 ml mleka
  • 3 suszone daktyle 
  • 2-3 suszone śliwki
  • 2-3 pierniczki 
  • garść rodzynek
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • kilka ulubionych orzechów
  • ulubiony owoc; banan, jabłko, gruszka, śliwka
  • 1 łyżka miodu lub innego słodu np. syrop z daktyli, cukier brzozowy
  • *dodatkowo posypałam cukrową posypką i ciasteczkami kokosowymi
  • **możecie dodać także wiórki kokosowe lub inne ulubione dodatki
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu z odrobiną soli. Przepłukujemy hartujemy w zimnej i gorącej wodzie. Do garnka wlewamy mleko, pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, śliwki i rodzynki, pokruszone pierniczki i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu. 
Po ugotowaniu kaszy dodajemy ja do garnka z mlekiem i całość blendujemy na "budyniową" masę.
Gdy masa jest dla ciebie za gęsta dolej trochę mleka. Na koniec dodajemy miód. 
Gotowy budyń rozlewamy do misek i dodajemy ulubiony pokrojony owoc i posiekane (lub w całości) orzechy. 

P.S. Podzielcie się zdjęciem waszego budyniu!  ;) 




Smacznego! :)


Prześlij komentarz
Copyright © 2016 Smaczna Stronka , Blogger