Kolejny przepis świąteczny. Tym razem zainspirowała mnie z instagrama Ania z okonawidelcu. :*
Zawsze było ciężko mi przełamać się do kaszy jaglanej, chodź doskonale wiem, że jest bardzo zdrowa. Myślę, że chyba większość z nas tak ma niestety...
Ale dzięki temu przepisowi może stać się waszym sojusznikiem i polubicie ją od tej "słodkiej" strony. ;)
Naprawdę polecam każdemu! Budyń naprawdę był pyszny!
Nie było czuć smaku kaszy. Wyciszył ją aromat przyprawy do piernika i to jej - i mnie - wyszło tylko na dobre! :D
Mam nadzieję, że wam też zasmakuje. :)
Składniki na 2 porcje:
- 100 g kaszy jaglanej
- 300 ml mleka
- 3 suszone daktyle
- 2-3 suszone śliwki
- 2-3 pierniczki
- garść rodzynek
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonego kardamonu
- kilka ulubionych orzechów
- ulubiony owoc; banan, jabłko, gruszka, śliwka
- 1 łyżka miodu lub innego słodu np. syrop z daktyli, cukier brzozowy
- *dodatkowo posypałam cukrową posypką i ciasteczkami kokosowymi
- **możecie dodać także wiórki kokosowe lub inne ulubione dodatki
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu z odrobiną soli. Przepłukujemy hartujemy w zimnej i gorącej wodzie. Do garnka wlewamy mleko, pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, śliwki i rodzynki, pokruszone pierniczki i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu.
Po ugotowaniu kaszy dodajemy ja do garnka z mlekiem i całość blendujemy na "budyniową" masę.
Gdy masa jest dla ciebie za gęsta dolej trochę mleka. Na koniec dodajemy miód.
Gotowy budyń rozlewamy do misek i dodajemy ulubiony pokrojony owoc i posiekane (lub w całości) orzechy.
P.S. Podzielcie się zdjęciem waszego budyniu! ;)
Smacznego! :)
8 komentarzy:
Ale pycha! Lubie kaszę jaglaną, ale jeszcze nie jadłam jej w slodkiej wersji - koniecznie muszę to zmienić ;)
Twoje danie wygląda pysznie ;)
nataliapfotografia.blogspot.com
Zdecydowanie polecam wypróbować! :) I dziękuję ci bardzo! :*
Wszystko bylo by pieknie gdybym lubila kasze jaglaną ... Ale ja jej nie znosze... ;)
Mniam! brzmi naprawdę smakowicie - uwielbiam te smaki Bożego Narodzenia :) a pierniczki chodzą za mną już od miesiąca :)
Uwierz mi kochana, że ja też jej nie cierpię - nie cierpiałam. Zawsze warto coś czego nie lubimy przedstawić w jakiejś innej formie, w takiej jakiej lubimy. :)
Naprawdę polecam Ci spróbować.
Pozdrawiam! ;)
Ooo tak ja też uwielbiam te wszystkie smakowitości zw że świętami!:) W takim razie zapraszam do wypróbowania przepisu.
Pozdrawiam :)
Uwielbiam kaszę jaglaną i wszystko co z niej zrobione. Budyń jaglany często przyrządzam na bazie bananów, ale w wersji świątecznej też wydaje się smaczny! Wypróbuję :)
Polecam! :)
Prześlij komentarz