Chleb z zaczynu poolish


My, Polacy uwielbiamy świeży, domowy chleb. 
Z chrupiąca skórką i miękkim, wilgotnym wnętrzem....Mmmm pycha!!  
Obiecuję wam, że ten z pewnością pokochacie za smak!
Inspiracją i przepis od Gosi Moleckiej. 


Składniki na chleb domowy
200 g zaczynu Poolish
ok. 500 g mąki pszennej typ 750 lub 650
250 ml wody
1 płaska łyżka stołowa miodu
1 płaska łyżka stołowa soli
1/2 łyżeczki drożdży instant





 Dodatkowo:
odrobina oleju do wysmarowania miski
mąka do podsypania koszyka i łopaty

Wymieszaj wszystkie składniki w misce lub mikserze. Postaraj się nie dosypywać zbyt dużo mąki, bo chleb wyjdzie zbity. Wyrabiaj ciasto, aż będzie błyszczące i elastyczne. Zrób test, czy ciasto jest dostatecznie wyrobione. Rozciągnij małą kulkę ciasta między palcami - jeśli powstaje z niego cienka membrana, oznacza to, że wytworzyły się w nim wiązania glutenowe i chleb będzie sprężysty. Jeśli ciasto podczas rozciągania się rwie, musisz wyrabiać je do skutku. Ciasto możesz też wyrabiać hakiem miksera, ale lepiej jest od pewnego momentu robić to ręcznie. Chleb lubi ciepło rąk, a ty będziesz mieć lepszą kontrolę nad konsystencją.Wyrobione ciasto włóż do posmarowanej olejem miski i posmaruj z wierzchu delikatnie olejem. Miskę zakryj ściereczką lub folią. Pozostaw ciasto do wyrastania do podwojenia objętości. Możesz użyć szuflady grzewczej. W tym czasie dwukrotnie wyjmij ciasto z miski i delikatnie rozpłaszcz i złóż na trzy, jakbyś chciał złożyć list przed wsadzeniem do koperty. Dzięki temu ciasto będzie miało po wypieczeniu bardziej równomierną strukturę. Kiedy ciasto wyrośnie (sprawdź to dotykając ciasta mocno palcem, jeśli wgłębienie po palcu szybko wraca do poprzedniego stanu, to znaczy, że ciasto jest dostatecznie wyrośnięte, jeśli wgłębienie po palcu pozostaje - powinno jeszcze rosnąć, albo, co gorsza, przerosło). Rozgrzej piekarnik z kamieniem w środku do 245 stopni. Delikatnie uformuj z ciasta okrągły bochenek, uważając, żeby nie odgazować za bardzo ciasta. Bochenek ułóż w obficie wysypanym mąką koszyczku do wyrastania. Posyp mąką z wierzchu i przykryj ściereczką. Pozostaw do dalszego wyrastania. Spryskaj wnętrze piekarnika wodą, aby w środku wytworzyła się para. Kiedy chleb wyrośnie, ostrożnie przenieś go na drewnianą łopatę (również wysypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia). Możesz naciąć ciasto. Zsuń chleb na kamień (jeśli używasz papieru, razem z papierem). Po 15 minutach obniż temperaturę w piekarniku do 225 stopni. Piecz kolejne 30 minut. Sprawdź, czy chleb jest upieczony (postukaj w niego palcem od spodu, jeśli wydaje głuchy dźwięk, jest gotowy). Spryskaj skórkę wodą. Wystudź chleb na kratce.

UWAGA: Nie dodawaj całej mąki. Podczas wyrabiania ciasta dodawaj ją stopniowo żeby uzyskać odpowiednią konsystencję - ciasto nie powinno być zbyt twarde. Powinno się łatwo wyrabiać.

Zaczyn Poolish
1 szklanka wody niechlorowanej
1/2 łyżeczki suchych drożdży
1 szklanka mąki chlebowej 750
2 łyżki mąki razowej
2 łyżki mąki żytniej

Składniki starannie wymieszać i przykryte odstawić najlepiej na około 12 godzin.






Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Cytrynowe brownie

Mini serniczki wigilijne

Bezglutenowy makaron ze szpiankiem