Pankejki



Jeśli poszukujesz przepisu na puszyste i bardzo smaczne pankejki to trafiłeś idealnie! 
Naleśniki - kocham je pod każdą postacią! Najlepsze są oczywiście te na słodko! 
Te amerykańskie placuszki najczęściej podaje się z syropem klonowym i masłem na ciepło, prosto z patelni. Zapewniam was, że idealnie smakują z naszymi polskimi domowymi przetworami - nie raz już sprawdzałam! 😄
Podaje je na talerzu jako wieżyczkę i warstwami nakładam dżem lub domowe masło orzechowe a na koniec polewam sosem czekoladowym. 
Świetnie smakują z każdymi dodatkami! W sam raz na szybkie śniadanie czy deser.

*Przepis dostałam od pewnej miłej osóbki - buziaki dla ciebie, jeśli to czytasz. 😘 
Trochę zmodyfikowałam przepis dodając zamiast mleka maślankę, dzięki niej naleśniki są jeszcze bardziej puszyste.






Składniki na 10-15 sztuk 

  • 2 szklanki mąki owsianej 
  • 2 jajka 
  • 2 szklanki maślanki
  • 75 g roztopionego masła 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/5 szklanki cukru pudru 
  • szczypta soli
  • ulubione dodatki 
  • *opcjonalnie 1 łyżeczka cynamonu i ekstrakt waniliowy 

Mąkę przesiać i dodać wszystkie suche składniki. Jajka roztrzepać i wymieszać z maślanką i następnie połączyć z pozostałymi suchymi składnikami. Na końcu dodać masło. Tak gotowe ciasto odstawić na 15 minut. Następnie smażyć na patelni - bez tłuszczu. Mała chochelką lub łyżką nakładaj porcję ciasta - małe okrągłe placuszki. Smaż 1-2 minuty z każdej strony - powinny się lekko zarumienić. 

Polecam podawać z domowym dżemem i syropem klonowym lub w nieco bogatszej wersji - jak na zdjęciach - z domowym masłem orzechowym i serkiem waniliowym 

Sos czekoladowy
Podgrzałam na małym ogniu ok. 1/5 szklanki mleka z 3 łyżkami kakao + 4 kostki gorzkiej czekolady 70% z 1 łyżką miodu. 





Smacznego! 
P.


4 komentarze

Popularne posty z tego bloga

Cytrynowe brownie

Mini serniczki wigilijne

Bezglutenowy makaron ze szpiankiem