czwartek, 13 kwietnia 2017

Pankejki



Jeśli poszukujesz przepisu na puszyste i bardzo smaczne pankejki to trafiłeś idealnie! 
Naleśniki - kocham je pod każdą postacią! Najlepsze są oczywiście te na słodko! 
Te amerykańskie placuszki najczęściej podaje się z syropem klonowym i masłem na ciepło, prosto z patelni. Zapewniam was, że idealnie smakują z naszymi polskimi domowymi przetworami - nie raz już sprawdzałam! 😄
Podaje je na talerzu jako wieżyczkę i warstwami nakładam dżem lub domowe masło orzechowe a na koniec polewam sosem czekoladowym. 
Świetnie smakują z każdymi dodatkami! W sam raz na szybkie śniadanie czy deser.

*Przepis dostałam od pewnej miłej osóbki - buziaki dla ciebie, jeśli to czytasz. 😘 
Trochę zmodyfikowałam przepis dodając zamiast mleka maślankę, dzięki niej naleśniki są jeszcze bardziej puszyste.






Składniki na 10-15 sztuk 

  • 2 szklanki mąki owsianej 
  • 2 jajka 
  • 2 szklanki maślanki
  • 75 g roztopionego masła 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/5 szklanki cukru pudru 
  • szczypta soli
  • ulubione dodatki 
  • *opcjonalnie 1 łyżeczka cynamonu i ekstrakt waniliowy 

Mąkę przesiać i dodać wszystkie suche składniki. Jajka roztrzepać i wymieszać z maślanką i następnie połączyć z pozostałymi suchymi składnikami. Na końcu dodać masło. Tak gotowe ciasto odstawić na 15 minut. Następnie smażyć na patelni - bez tłuszczu. Mała chochelką lub łyżką nakładaj porcję ciasta - małe okrągłe placuszki. Smaż 1-2 minuty z każdej strony - powinny się lekko zarumienić. 

Polecam podawać z domowym dżemem i syropem klonowym lub w nieco bogatszej wersji - jak na zdjęciach - z domowym masłem orzechowym i serkiem waniliowym 

Sos czekoladowy
Podgrzałam na małym ogniu ok. 1/5 szklanki mleka z 3 łyżkami kakao + 4 kostki gorzkiej czekolady 70% z 1 łyżką miodu. 





Smacznego! 
P.


4 komentarze:

Beata Redzimska pisze...

Przepysznie wygladaja te pankejki. Takie nalozone jeden na drugi, och jak kusza. Uwielbiam zestawienie: kiwi i czekolada. Odkrylam je jakis czas temu, a teraz wrecz naduzywam. Pozdrawiam serdecznie Beata

ugotowanepozamiatane.pl pisze...

Ale pysznie wyglądają. Zwłaszcza polewa

Unknown pisze...

Jejku, jak one smakowicie wyglądają! A jakie ładniutkie zdjęcia! :) Tak profesjonalnie to wszystko się prezentuje! :D Kiedyś moja Siostra robiła pankejki, ale było to dość dawno, więc wypadałoby wrócić do tradycji i znowu spróbować je zrobić - tylko, że z innego przepisu ;)

Edyta Mój kawałek podłogi pisze...

Dawno nie jadłam pankejków i chyba czas to nadrobić. Bardzo lubię! Jeszcze z pysznymi dodatkami to dla mnie idealne rozpoczęcie dnia :)

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia