środa, 7 lipca 2021

Tofu, które każdy pokocha

Tofu według Jadłonomii na prawdę zmienia życie. Udowadnia, że naprawdę da się je zjeść - co więcej, w ten sposób przygotowane skradnie nie jedno serce!

Sama przyznaję, że do niedawna nie lubiłam smaku tofu. Wydałam się taki nijaki w smaku i nie wiedziałam z czym to się je.
Ten sposób przyrządzenia tofu idealnie sprawdzi się w daniach kuchni azjatyckiej, ale i jako dodatek do różnych pomysłów na risotto czy kaszotto.

Idealne dla wegetarian i wegan. 

Kilka zmian - a raczej udogodnień akurat na moje aktualne zapasy dodałam od siebie - w postaci wędzonej papryki, oleju z winogron czy octu jabłkowego. 

Dzięki wędzonemu posmakowi przypomina smak smażonych skwarek czy pieczonej kiełbasy. Dla dawnego mięsożercy taki smak właśnie przypomina. ;) 

Intensywne smaki, dzięki umami - słodko-słone, chrupiące i mięsiste.

Koniecznie spróbujcie! 








Składniki na 2 - 4 porcje:

2 kostki tofu wędzonego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki olej winogronowego (lub zwykły rzepakowy)
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki miodu
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/4 szklanki wody
3 plasterki imbiru




Tofu pokroić w równą kostkę i przełożyć do miski. Staraj się aby jak najbardziej odsączyć tofu z wody, dzięki temu będzie bardziej chrupkie. 
Pomocny w tym będzie ręcznik papierowy. Wyłóż pokrojone tofu na wyłożony papierem blat i odczekaj aż ręcznik wchłonie płyn.

Wsyp do miski z tofu mąkę ziemniaczaną, paprykę i porządnie wymieszać, aby kostki obtoczyły się w przyprawie.
Przełożyć tofu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie. Piec 40 minut w 200 stopniach Celsjusza.

W międzyczasie przygotuj sos. Na patelnię przełóż wszystkie składniki: sos sojowy, miód, ocet, olej, wodę i imbir. Zagotuj na średnim ogniu i gotuj jeszcze około 5 minut, do zgęstnienia. Sos powinien się delikatnie lepić.

Upieczone tofu będzie bardzo chrupkie. Fajnie się sprawdzi jako przekąska do domowego kina ;) 





Jeszcze ciepłe przełóż na patelnię i wymieszaj z sosem potrząsając patelnią. Gotuj na średnim ogniu 2-5 minut, aż tofu nabierze koloru i wchłonie smak sosu.

Na koniec można tofu posypać sezamem.
Świetnie smakuję z kaszotto z warzywami, ryżem czy do sałatki. 





Koniecznie daj znać jak Ci smakowało! 
Przekaż opinię na Facebook lub Instagram.


Smacznego tofu!

Brak komentarzy:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia