sobota, 5 czerwca 2021

Obłędne DROŻDŻÓWKI z budyniem, truskawkami i kruszonką

Kruszonki nigdy nie jest jej za dużo. Uważam, że do ciasta drożdżowego pasuję idealnie! 
Drożdżówki cudownie maślane, puszyste, pachnące dobrocią, domem, chrupiące i obsypane bogato kruszonką z kremowym budyniem i słodkimi polskimi (najlepszymi) truskawkami! 


Co tu pisać więcej... Musicie po prostu sami spróbować i się przekonać! 

Obowiązkowo w gorącym sezonie truskawkowym. 

Obiecuję, że nie pożałujesz :)




Składniki

Ciasto:

  • 7 g suchych drożdży
  • 450 g mąki pszennej + trochę do podsypania ciasta
  • 200 ml letniego mleka
  • 2 całe jajka
  • 70 g miękkiego masła 

Krem budyniowy:

  • 1 opakowanie budyniu (bez cukru) - może być z cukrem, wtedy już nie potrzebujesz dodatkowego słodzidła 
  • ok. 400 ml mleka
  • 2 łyżki dowolnego słodzidła

Kruszonka:

  • 30 g miękkiego masła
  • 30 g cukru 
  • 50 g mąki

Dodatkowo:

  • ok. 400 g świeżych truskawek
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania drożdżówek



PRZYGOTOWANIE

Na początku mieszamy w misce drożdże z 3 łyżeczkami cukru z 50 g mąki i rozpuścić z 100 ml mleka. Tak przygotowany rozczyn przykryć ściereczką i dobrze odstawić na 20-25 minut w ciepłe miejsce. Ciasto po takim czasie powinno podwoić swoją objętość. 


W między czasie można zrobić kruszonkę
W misce wymieszać mąkę, cukier i miękkie masło. Zagnieść na sypką masę i schować do lodówki.

Po podwojeniu objętości naszego ciasta do dużej miski wsypujemy pozostałe składniki; mąkę, cukier, mleko, jajka i rozczyn drożdżowy. 

Ciasto z początku będzie lepkie, dlatego dobrze je wyrobić w misie miksera z hakiem przez nawet 10 minut. Pod koniec wyrabiania dodać masło - można je wyjąć z lodówki kilka godzin przed pieczeniem. Zostawiamy w ciepłym miejscu na następne 60 minut przykrywając ściereczką.

Masz godzinę dla siebie 😊 można coś dobrego zjeść, przeczytać książkę, obejrzeć zaległy odcinek serialu, wziąć długą kąpiel lub pomedytować, żeby ciasto ładnie urosło. 😄🙏 

1 godzina później ... 
Wracając do naszego ciasta. Ładnie wyrośnięte, elastyczne, miękkie ciasto przekładamy na blat lub stolnicę oprószoną mąką. Dzielimy ciasto na równe części - powinno wyjść ok. 12 bułeczek. 

Z każdej części tworzymy kule, umieszczamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i delikatnie spłaszczamy. Pamiętaj o zachowaniu odległości między bułeczkami, ponieważ urosną jeszcze i mogą się skleić. 

Przygotowane spłaszczone kulki przykrywamy znów ściereczką na 30 minut. 

W tym czasie zrobimy krem budyniowy. 
Budyń przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Proponuję dać o 50 ml mleka mniej niż podają w instrukcji. Gotowy budyń odstawiamy do ostygnięcia. Mieszaj co jakiś czas budyń, żeby nie powstał kożuszek z mleka. 
Gdy krem przestygnie na koniec dodajemy masło i mieszamy mikserem na gładką masę.  

Już prawie meta :) 
Wyrośnięte bułeczki delikatnie spłaszcz - palcem, ręką, szklanką - tworząc mały dołek dla budyniu. Posmaruj jeszcze nie ubrane w obfitości bułeczki glazurą z jajka i mleka.
Na jedną bułeczkę ok. 1 łyżki przygotowanego przez ciebie kremu. Następnie truskawki pokrojone wg. humoru i na sam koniec OBFICIE sypiemy kruszonką. Nie żałuj jej! 

Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C przez 20 minut do lekkiego zarumienienia.
Upieczone wyjmij na talerz lub kratkę do wystudzenia - możesz czekać do wystudzenia albo zjeść jeszcze ciepłe. 

Smacznego!












Brak komentarzy:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia