Domowe masło orzechowe



Masło orzechowe można teraz kupić w zasadzie w każdym sklepie - te bardziej naturalne z zawartością orzechów 70-100% i te mniej. 
Niestety te bardziej dla nas przyjazne - bez żadnych ulepszaczy, aromatów które chcą nazywać się "orzechami" - kosztują fortunę! Za mały słoiczek możemy zapłacić ponad 20zł! 
Uwielbiam masło orzechowe i ostatnio za mną "chodziło", ale jak już chciałam jakieś kupić to trafiałam akurat na takie, gdzie skład na etykiecie przypominał książkę, więc sama postanowiłam je zrobić.
Zapraszam do wypróbowania! 







Składniki na 1 słoiczek :

  • 250 g orzechów ziemnych niesolonych (jeśli masz solone nie dodawaj soli)  + dałam jeszcze trochę laskowych i nerkowców, które akurat resztki zostały w domu 
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ksylitolu
  • szczypta cynamonu

Orzeszki podpiekamy na suchej patelni lub na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 180ºC ok. 10-15 minut, żeby lekko się zarumieniły. Dzięki prażeniu nabiorą dodatkowo aromatu. Następnie umieść orzechy w malakserze i miksuj dość długo. Będą powoli zmieniały swoją konsystencję aż masa będzie gładka.
Na koniec dodaj olej kokosowy, sól, ksylitol, cynamon i dalej mieszaj.

*Jeśli stwierdzisz, że masa jest za gęsta dodaj nieco więcej oleju kokosowego. 

Gotowe masło przechowywać zamknięte w lodówce nawet do miesiąca. 


Smacznego!

5 komentarzy

Popularne posty z tego bloga

Cytrynowe brownie

Mini serniczki wigilijne

Bezglutenowy makaron ze szpiankiem