piątek, 21 maja 2021

Ciastka owsiane z gorzką czekoladą i nutą pomarańczy


Uwielbiam korzenny smak w wypiekach. Piernik może nie tradycyjny jak na święta Bożego Narodzenia ale często dosypuję gotową przyprawę do piernika do moich wypieków. Nawet kawę na mieście zamawiam z syropem o smaku piernika :)
Od taka miłość 💓 i dzięki temu inspiracja na ciasteczka.

Polecam gorąco ten przepis. Ciasteczka bardzo szybkie w przygotowaniu.
A największa zaleta tych ciastek? Oprócz tego, że są po prostu pyszne!
BEZ dodatku CUKRU
Wszelkie słodziła zastępuje tu banan! 🍌🍌🍌

Idealne na letnie pikniki rowerowe i na spotkania z rodziną.
Znalazłam taka przyprawę do ciastek (imbir, kardamon, cynamon, gałka). Spokojnie możecie zrobić też sami dokupując osobno kardamon, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.

Składniki:

  • 2 łyżeczki tej przyprawy
  • 1 jajko
  • 1 banan dojrzały i rozciapany widelcem
  • 1 szklanka płatków górskich - nie błyskawiczne
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mąki owsianej - ja mielę płatki owsiane na mąkę
  • 1/2 szklanki mąki - ja dodałam jaglanej 
  • masło lub margaryna tak dobre 2 łyżki do roztopienia - polecam masło, bo jednak lepszy smak później otrzymamy
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • skórka pomarańczowa, ok. 3-4 łyżek


Roztapiamy masło w mikrofali lub na ogniu i odstawiamy do przestygnięcia. 
Wszystkie suche składniki mieszamy razem, przesiewając mąki przez sito. Banana "dziab, dziab" widelcem ;) 
Dalej do tych suchych składników dodajemy jajka, banana i przestudzone masło. 
Mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem - polecam końcówkę do ciasta. 

Czekoladę "ciach, ciach" w drobne kawałki i dodajemy do miski z ciastem. Mieszamy dalej. 
Na koniec wsypujemy skórkę pomarańczowa. Powinna wyjść zbita masa - nie rzadka, jeśli jednak się tak zdarzy trzeba dosypać płatków - to nawet nie zaszkodzi. 

Formujemy kulki i kładziemy na blachę wyłożona papierem. Można przygnieść trochę kulki albo zostawić. Raczej zostaną takie jak położymy, ponieważ masła nie jest dużo i nie rozpuści się.  

Pieczemy przez 20-25 minut w 180°C tak do lekkiego zarumienienia.




Smacznego!

#smacznastronka #ciastkaowsiane

Brak komentarzy:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia