Uwielbiam korzenny smak w wypiekach. Piernik może nie tradycyjny jak na święta Bożego Narodzenia ale często dosypuję gotową przyprawę do piernika do moich wypieków. Nawet kawę na mieście zamawiam z syropem o smaku piernika :)
Od taka miłość 💓 i dzięki temu inspiracja na ciasteczka.
Polecam gorąco ten przepis. Ciasteczka bardzo szybkie w przygotowaniu.
A największa zaleta tych ciastek? Oprócz tego, że są po prostu pyszne!
Są BEZ dodatku CUKRU
Wszelkie słodziła zastępuje tu banan! 🍌🍌🍌
Idealne na letnie pikniki rowerowe i na spotkania z rodziną.
Znalazłam taka przyprawę do ciastek (imbir, kardamon, cynamon, gałka). Spokojnie możecie zrobić też sami dokupując osobno kardamon, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.
Znalazłam taka przyprawę do ciastek (imbir, kardamon, cynamon, gałka). Spokojnie możecie zrobić też sami dokupując osobno kardamon, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.
Składniki:
- 2 łyżeczki tej przyprawy
- 1 jajko
- 1 banan dojrzały i rozciapany widelcem
- 1 szklanka płatków górskich - nie błyskawiczne
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 szklanka mąki owsianej - ja mielę płatki owsiane na mąkę
- 1/2 szklanki mąki - ja dodałam jaglanej
- masło lub margaryna tak dobre 2 łyżki do roztopienia - polecam masło, bo jednak lepszy smak później otrzymamy
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- skórka pomarańczowa, ok. 3-4 łyżek
Roztapiamy masło w mikrofali lub na ogniu i odstawiamy do przestygnięcia.
Wszystkie suche składniki mieszamy razem, przesiewając mąki przez sito. Banana "dziab, dziab" widelcem ;)
Dalej do tych suchych składników dodajemy jajka, banana i przestudzone masło.
Mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem - polecam końcówkę do ciasta.
Czekoladę "ciach, ciach" w drobne kawałki i dodajemy do miski z ciastem. Mieszamy dalej.
Na koniec wsypujemy skórkę pomarańczowa. Powinna wyjść zbita masa - nie rzadka, jeśli jednak się tak zdarzy trzeba dosypać płatków - to nawet nie zaszkodzi.
Formujemy kulki i kładziemy na blachę wyłożona papierem. Można przygnieść trochę kulki albo zostawić. Raczej zostaną takie jak położymy, ponieważ masła nie jest dużo i nie rozpuści się.
Pieczemy przez 20-25 minut w 180°C tak do lekkiego zarumienienia.
Smacznego!
#smacznastronka #ciastkaowsiane
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz