Dyniowy świąteczny syrop do kawy. Wspaniały! Bydź może pijasz go czasem w kawiarniach. Teraz możesz zrobić go w domu i cieszyć się pysznym smakiem.
Pumpkin Spice Latte możesz pić z ulubionym napojem. Idelanie smakuje z kawą, kawą zbożowa czy gorąca czekolada.
Ulubiony napój + koc + film = idelany zimowy wieczór.
*Idealnie smakuje z ubitą pianką z mleka.
Składniki:
- 4 łyżki puree z dyni
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 szklanka słodu
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżeczki mielonego imbiru
- 3 ziarenka ziela angielskiego
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i wszystkie przyprawy. Stawiamy na kuchence, mieszamy i czekamy aż się zagotuje.
Gdy nasz syrop się zagotuje się dodajemy puree z dyni i gotujemy następne 10 min na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, by cukier się nie przypalił.
Zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie przecedzamy przez sitko i przelwamy do buteleczki lub słoiczka. Z tych proporcji otrzymamy 2 małe słoiczki.
Syrop taki nadaje również jako polewa do lodów czy naleśników.
Smacznego!
P.
Źródło przepisu : simplife.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz