Polecany post

Kaszka jaglanka na mleku

Kaszka jaglanka - zdrowsza wersja kaszki manny, zapewne większości znanej z dzieciństwa przygotowanej przez mamę lub babcię, polaną  do...

października 10, 2016

Puree z dyni

Składniki:
  • nieduża dynia
Dynię umyj i wydrąż łyżką środek z nasionami. Można ją obrać od razu ze skórki lub później po upieczeniu. Pokrój na mniejsze plastry i ułóż w naczyniu żaroodpornym i przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut lub dłużej do miękkości - widelec lub patyczek powinien wchodzić bez oporu w wypieczony miąższ.
Upieczoną dynię wystudzić.  Następnie zmiksować blenderem na puree. Jeśli puree dyniowe jest wodniste - nadmiar wody można lekko odcisnąć na sitku. Tylko chwilę i nie wyciskać zbyt mocno, bo puree nie może być zbyt suche.
Tak przygotowane puree można przechowywać w lodówce w słoiczku do 3 lub maksymalnie 5 dni. Można także rozdzielić na mniejsze woreczki i zamrozić.
I można już używać do wypieków. :-)
Prześlij komentarz
Copyright © 2016 Smaczna Stronka , Blogger