Polecany post

Kaszka jaglanka na mleku

Kaszka jaglanka - zdrowsza wersja kaszki manny, zapewne większości znanej z dzieciństwa przygotowanej przez mamę lub babcię, polaną  do...

października 10, 2016

Muffiny dyniowo-marchewkowe

  

Jesień powitała nas już swoimi wielkimi, mroźnymi ramionami. Chyba większość z nas ma tak, że rano nie chce się wstawać do pracy czy szkoły, prawda? ;) Najchętniej zostalibyśmy w łóżku, okryci cieplutkim kocykiem z gorącą herbatą z goździkami w dłoni lub gorącym kakao i.... no właśnie. Każdy misio lubi miodek a każdy człowiek lubi słodkości.  Specjalnie na taką okazję mam dla was pyszne muffiny dyniowo-marchewkowe z przyprawami korzennymi i pysznie wilgotne w środku! <3 
Przepis zainspirowany z moje wypieki.
Niebo w gębie! :D



Składniki na 12-16 muffinek


  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cynamonu (kocham cynamon, więc ja osobiście daje więcej ;) )
  • szczypta soli
  • 180 g drobnego cukru do wypieków lub jasnego brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 250 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 250 g puree z dyni
  • 1 lub  2 jabłka, starte na tarce o dużych oczkach - jabłko doda wilgotności
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 2 starte marchewki












  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli jajka przechowujesz w lodówce, wyjmij je przynajmniej 30 min przed robieniem ciasta.
    W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cynamon, szczyptę soli.
    W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka, wymieszać z olejem, puree z dyni, startym jabłkiem i marchewką i cukrami (zwykłym i waniliowym).
    Połącz zawartość obu naczyń. Wymieszać np. drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników. Pamiętaj, że ciasto na muffiny nie powinny być kręcone w mikserze. Wystarczy chwilą połączenia i wystarczy.
    Formę do muffinków wyłóż papilotkami. Nałóż do nich ciasta do około 3/4 wysokości.
    Możesz posypać cukrem gruboziarnistym. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka.
    Po upieczeniu wyjmij i wystudzić na kratce.
    Piszcie jak wam podoba się przepis i przesyłajcie zdjęcia waszych wypieków!
     Smacznego :-).
    Prześlij komentarz
    Copyright © 2016 Smaczna Stronka , Blogger