Jesień powitała nas już swoimi wielkimi, mroźnymi ramionami. Chyba większość z nas ma tak, że rano nie chce się wstawać do pracy czy szkoły, prawda? ;) Najchętniej zostalibyśmy w łóżku, okryci cieplutkim kocykiem z gorącą herbatą z goździkami w dłoni lub gorącym kakao i.... no właśnie. Każdy misio lubi miodek a każdy człowiek lubi słodkości. Specjalnie na taką okazję mam dla was pyszne muffiny dyniowo-marchewkowe z przyprawami korzennymi i pysznie wilgotne w środku! <3
Przepis zainspirowany z moje wypieki.
Składniki na 12-16 muffinek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli jajka przechowujesz w lodówce, wyjmij je przynajmniej 30 min przed robieniem ciasta.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cynamon, szczyptę soli.
W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka, wymieszać z olejem, puree z dyni, startym jabłkiem i marchewką i cukrami (zwykłym i waniliowym).
Połącz zawartość obu naczyń. Wymieszać np. drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników. Pamiętaj, że ciasto na muffiny nie powinny być kręcone w mikserze. Wystarczy chwilą połączenia i wystarczy.
Formę do muffinków wyłóż papilotkami. Nałóż do nich ciasta do około 3/4 wysokości.
Możesz posypać cukrem gruboziarnistym. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij i wystudzić na kratce.
Piszcie jak wam podoba się przepis i przesyłajcie zdjęcia waszych wypieków!
Smacznego :-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz