sobota, 27 sierpnia 2016

Letnia zupa krem




              Bogata w składniki jak i witaminy pyszna zupa kremowa. Do tego grzanka 
z bułki grahamki z mozzarellą i ziołami. Lekka, pyszna i przyjemna.




Składniki na zupę:
  • kalafior
  • fasolka szparagowa
  • cieciorka gotowana (kupiłam już gotową gotowaną w słoiku)
  • cebula
  • cukinii
Najpierw gotujemy warzywa; fasolkę i kalafiora. Gotujemy także wodę z warzywami na bulion, który nada smaku zupie - włoszczyzna lub sama marchew - lub po prostu na koniec dodamy przegotowanej wody, żeby zupa nie była za gęsta. 
Smażymy na łyżce oliwy pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zarumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Podsmażamy chwilę na średnim ogniu - ale nie dodajemy więcej oleju! Dolewamy trochę wody i dusimy cukinię aż będzie miękka.
Gdy ugotowane warzywa - kalafior i fasolka -  będą już miękkie przekładamy je do jednego, większego garnka oraz cukinię z cebulą. Dodajemy jeszcze cieciorki - wszystko według uznania - i blendujemy wszystko na gładką masę. 
UWAGA! Najlepiej jeśli warzywa trochę ostygną. Zapobiegnie to naszemu oparzeniu. 
Wszystko na koniec dopiero doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

Podajemy z jogurtem i koperkiem lub natką.
Piszcie jak wam podoba sie przepis. Jeśli zrobicie zupkę pokażcie zdjęcie.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia