Żurek wielkanocny to podstawa świąt w moim domu. Zupę można przygotować też oczywiście na zakwasie kupnym. Znajdziemy już nawet takie z naprawdę naturalnym, dobrym składem ale gorąco zachęcam do zrobienia samemu w domu. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy dosłownie poświecić parę minut, aby go przygotować. Później zakwas robi się już sam a jedyne co musisz zrobić to zamieszać go tylko raz dziennie. Już po 5 dniach zakwas jest gotowy.
Co będziesz potrzebować:
- 7 łyżek mąki żytniej
- 500 ml wody przegotowanej letniej
- 5 ząbków czosnku
- 4 listki laurowe
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 8 ziarenek pieprzu
- dodatkowo gaza do przykrycia, gumka recepturka
Dobrze jest użyć wody przegotowanej i użyć taką letnią polecam użyć. Przygotowaną wodę wlej do dużego słoja lub butelki. Do wody dodaj mąkę żytnią oraz resztę składników; obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość zamieszaj szpatułką lub drewnianą łyżką i przykryj gazą. Nie zakręcaj słoika tylko przykryj go gazą, ponieważ zakwas potrzebuje dostępu powietrza, by mógł "oddychać". Można wspomóc się gumką recepturką, aby gaza nie spadała. Słoik należy odstawić w zacienione i w miarę ciepłe miejsce. Może stać gdzieś w kuchni.
Ważne! Przynajmniej raz dziennie pamiętaj aby zamieszać zakwas - np. rano przygotowując śniadanie. Używaj zawsze czystej łyżki. Po 3 dniach zakwas już ładnie pachnie. Po 5-6 dniach jest gotowy do użycia.
Niech żurki królują na stołach.
Niech żurki królują na stołach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz