wtorek, 7 kwietnia 2020

Zakwas na żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny to podstawa świąt w moim domu. Zupę można przygotować też oczywiście na zakwasie kupnym. Znajdziemy już nawet takie z naprawdę naturalnym, dobrym składem ale gorąco zachęcam do zrobienia samemu w domu. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy dosłownie poświecić parę minut, aby go przygotować. Później zakwas robi się już sam a jedyne co musisz zrobić to zamieszać go tylko raz dziennie. Już po 5 dniach zakwas jest gotowy. 

Co będziesz potrzebować:
  • 7 łyżek mąki żytniej
  • 500 ml wody przegotowanej letniej
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu 
  • dodatkowo gaza do przykrycia, gumka recepturka



Dobrze jest użyć wody przegotowanej i użyć taką letnią polecam użyć. Przygotowaną wodę wlej do dużego słoja lub butelki. Do wody dodaj mąkę żytnią oraz resztę składników; obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość zamieszaj szpatułką lub drewnianą łyżką i przykryj gazą. Nie zakręcaj słoika tylko przykryj go gazą, ponieważ zakwas potrzebuje dostępu powietrza, by mógł "oddychać". Można wspomóc się gumką recepturką, aby gaza nie spadała. Słoik należy odstawić w zacienione i w miarę ciepłe miejsce. Może stać gdzieś w kuchni.
Ważne! Przynajmniej raz dziennie pamiętaj aby zamieszać zakwas - np. rano przygotowując śniadanie. Używaj zawsze czystej łyżki. Po 3 dniach zakwas już ładnie pachnie. Po 5-6 dniach jest gotowy do użycia. 

Niech żurki królują na stołach.

Brak komentarzy:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia