poniedziałek, 6 kwietnia 2020

Babeczki z kremem i słonym karmelem



Świat jaki jest w tej chwili każdy zna na własnej skórze doświadcza. Zamknięci część z nas nawet w samotności w domach próbujemy przetrwać. Musimy wytrzymać ten czas i nauczyć się także cierpliwości i siebie na nowo. 

A ratunkiem na te gorsze dni - z wielką osłodą - mam dla was mega prosty przepis na babeczki z pysznym kremem i jakże cudownym płynnym karmelem! Zrób sobie właśnie teraz kawę i do dzieła!




Ciasto
  • 2 jajka
  • 300 g mąki 
  • 100 ml oleju 
  • 200 ml kefiru lub maślanki 
  • 100 ml zaparzonej kawy - najlepiej espresso z dolaną wodą
  • 1 łyżeczka sody 
  • 150 g cukru 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2-3 łyżki kakao 
Krem
  • 150g mascarpone
  • 200ml śmietanki kremówki 36%
  • 1-2 łyżki cukru pudru do smaku
Karmel 
  • przepis znajdziesz tutaj

Zaparz kawę. Możesz zrobić dwie i w przerwach popijać łyczkiem jedną z nich dla wzmocnienia do dalszej pracy przy babeczkach. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. W drugiej większej misce ubij dokładnie jajka z cukrem - najlepiej mikserem. Następnie dodaj resztę mokrych składników razem z ostudzoną kawą i wymieszaj szpatułką. 
Do mokrych składników wsyp zawartość z suchymi i wymieszaj szpatułką. 
Formę na babeczki wyłożyć papilotkami i napełnić nimi ciasto. 

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
Ubij śmietankę na sztywno. Dodaj cukier puder i mascarpone. Wymieszaj razem masę. 

Udekoruj kremem ostudzone całkowicie babeczki szprycą lub łyżeczką - tutaj inwencja twórcza i sposób dowolny. Szpryca nie musi być cukiernicza. Wystarczy, że masz folię spożywczą. Wystarczy, że przełożysz krem do folii a róg przetnij nożyczkami. 
Na koniec polej obficie babeczki karmelem i spróbuj! 

I jak? Lepszy nastrój? Mam nadzieję, że tak! 😊❤




Zdrowia!




Brak komentarzy:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia