Świat jaki jest w tej chwili każdy zna na własnej skórze doświadcza. Zamknięci część z nas nawet w samotności w domach próbujemy przetrwać. Musimy wytrzymać ten czas i nauczyć się także cierpliwości i siebie na nowo.
A ratunkiem na te gorsze dni - z wielką osłodą - mam dla was mega prosty przepis na babeczki z pysznym kremem i jakże cudownym płynnym karmelem! Zrób sobie właśnie teraz kawę i do dzieła!
Ciasto
- 2 jajka
- 300 g mąki
- 100 ml oleju
- 200 ml kefiru lub maślanki
- 100 ml zaparzonej kawy - najlepiej espresso z dolaną wodą
- 1 łyżeczka sody
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2-3 łyżki kakao
Krem
- 150g mascarpone
- 200ml śmietanki kremówki 36%
- 1-2 łyżki cukru pudru do smaku
Karmel
- przepis znajdziesz tutaj
Zaparz kawę. Możesz zrobić dwie i w przerwach popijać łyczkiem jedną z nich dla wzmocnienia do dalszej pracy przy babeczkach. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. W drugiej większej misce ubij dokładnie jajka z cukrem - najlepiej mikserem. Następnie dodaj resztę mokrych składników razem z ostudzoną kawą i wymieszaj szpatułką.
Do mokrych składników wsyp zawartość z suchymi i wymieszaj szpatułką.
Formę na babeczki wyłożyć papilotkami i napełnić nimi ciasto.
Do mokrych składników wsyp zawartość z suchymi i wymieszaj szpatułką.
Formę na babeczki wyłożyć papilotkami i napełnić nimi ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
Ubij śmietankę na sztywno. Dodaj cukier puder i mascarpone. Wymieszaj razem masę.
Udekoruj kremem ostudzone całkowicie babeczki szprycą lub łyżeczką - tutaj inwencja twórcza i sposób dowolny. Szpryca nie musi być cukiernicza. Wystarczy, że masz folię spożywczą. Wystarczy, że przełożysz krem do folii a róg przetnij nożyczkami.
Na koniec polej obficie babeczki karmelem i spróbuj!
I jak? Lepszy nastrój? Mam nadzieję, że tak! 😊❤
Zdrowia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz