Super łatwy przepis na karmel ze słoną nutą. Idealnie pasuje do różnych deserów również jako dekoracja!
- 200 g cukru drobnego
- 100 g masła
- 150 ml śmietanki kremówki 30%/36%
- pół łyżeczki soli - lub więcej do smaku tak jak lubisz
Na początek musimy rozpuścić cukier. Najlepiej w garnku o grubym dnie - wtedy nie będzie ryzyka, że przypalisz garnek! Mieszaj szpatułką cały czas cukier gdy zacznie brylować/grudkować a mieszając nie zostawiaj cukru na ściankach garnka. Cukier musi się całkowicie rozpuścić i mieć bursztynowy kolor. Następnie dodaj masło. W tej chwili pojawi się piana i masło zacznie "syczeć" - jest to jak najbardziej w porządku. Doprowadź do całkowitego rozpuszczenia masła cały czas mieszając - to bardzo ważne!
Na koniec dodaj śmietankę i nadal cały czas mieszaj do połączenia się składników. Na koniec dodaj sól.
Sos możesz przelać do słoiczka. Gdy ostygnie zgęstnieje i nie będzie lejący. Można włożyć wtedy słoik do kąpieli wodnej i go rozpuścić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz