poniedziałek, 3 sierpnia 2020

Jagodziana królowa pod pierzynką z kruszonki


Sezon jagodziankowy już zmierza ku końcowi, dlatego koniecznie musicie spróbować tego przepisu! Zawsze kupowałam jagodzianki w ulubionej sieci piekarni ale też mimo pysznego smaku czasem trafiała się sucha buła a jagód jakby ktoś zapomniał dodać. Aż serce boli.

Trafiłam niedawno na świetnego bloga i tam zainspirowałam się, żeby spróbować samemu przygotować te jagodowe cuda! Tutaj macie link do oryginalnego przepisu. Dodałam od siebie cynamonu, ponieważ we wszystkie słodkości lubię go dodawać, bo nadaję fajnego smaku oraz większą ilość śmietany😉 Nie jest to sucha drożdżowa buła. Samo ciasto jest tak przyjemnie maślane w smaku, że to już duży wystarczy! 


Składniki na ciasto - 8-9 jagodzianek 

  • 80 g masła
  • ok 60 ml mleka
  • 5 g drożdży sypkich lub 12 g świeżych 
  • 50 g cukru (ja wykorzystałam ksylitol)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • szczypta cynamonu 
Nadzienie
  • 500 - 1000 g jagód (ile uda się wam upolować ;) 
  • 2 opakowania cukru waniliowego 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
Glazura
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka mleka 
Kruszonka 
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru 
  • 50 g masła z lodówki 
  • szczypta soli 



Na początek drożdże. W wielu przepisach mamy do wyboru tylko sypkie lub świeże ale można je spokojnie zastąpić w zależności od tego co mamy aktualnie w domu lub po prostu co udało nam się kupić w sklepie. Jeśli masz sypkie, tzw instant dodaj je spokojnie do miski z mąką. Natomiast, jeśli używasz świeżych dobrze je rozpuść w maśle z mlekiem tylko UWAGA! temperatura nie może przekraczać 30 stopni, ponieważ inaczej w skrócie drożdże nie będą mogły działać. Jeżeli nie masz termometru wykorzystaj swój paluszek - czasem trzeba się trochę w kuchni poświęcić 😏 i jeśli płyn będzie delikatnie ciepły można wrzucić i rozpuścić w nim drożdże. 
Rozpuszczamy masło w garnuszku i dodajemy do niego mleko. Wystudzamy płyn i tu jest moment, gdzie możemy wrzucić świeże drożdże. W większej misce wymieszaj mąkę z cukrem, cynamonem i solą - i ewentualnie suche drożdże jeśli takich używasz akurat w tym przepisie - oraz jajko, śmietanę i mleko z masłem. Wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto, około 6 – 8 minut. Można to zrobić drewnianą łyżką lub mikserem na delikatnych obrotach. Przykryj folią spożywczą i wstaw ciasto do lodówki na całą noc. W lodówce temperatura musi być ok 4 stopni. Oczywiście ciasto wtedy najlepiej dojrzenie przez ten czas ale, jeśli nie chcesz czekać całą noc jest sposób szybszy. Wstaw ciasto w spokojne miejsce w temperaturze pokojowej lub wstaw ciasto do wcześniej nagrzanego piekarnika w temperaturze ok. 100 stopni i po włożeniu piekarnik wyłącz i uchyl drzwiczki - nie chcemy żeby od razu się upiekło 😀 Daj ciastu wyrosnąć ok 2-3 godziny. 
Podczas tego czasu przygotuj jagody. Osusz je dokładnie i następnie wymieszaj z mąka ziemniaczaną i cukrem. Połącz z jagodami bardzo dokładnie. Następnie czas na kruszonkę. Możesz ją zrobić w malakserze lub w misce. Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki i mieszamy razem na sypką, maślaną posypkę rozcierając masę palcami.


Gdy ciasto wyrośnie przywitaj się z nim i zagnieć kilka razy na stolnicy. Ciasto podziel następnie 8-9 identycznych części. Każdy placek rozwałkuj - nie za grubo i nie za cienki aby nie rwało się podczas nakładania jagód. Ciasto jest elastyczne, więc będzie łatwe w rozciąganiu. Każdy placek przełóż do miseczki lub większego kubeczka. Ułóż na nim 3 – 4 łyżki jagód, uklepując dokładnie. Przeciwległe dłuższe boki nakładając na siebie, zlepiając razem tworząc coś w rodzaju sakiewki. Następnie końcówki ciasta zawiń do środka i zlep dokładnie ich bocznymi kawałkami. Jeśli pojawi się jakaś dziurka w cieście możesz spróbować ją zakleić ale to nic jak troszkę jagód wycieknie, to naturalne.





Zawinięte bułeczki połóż złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 h do wyrośnięcia.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte jagodzianki posmaruj pędzelkiem cukierniczym roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Obsyp obficie jagodzianki kruszonką. Piecz przez 20 minut, do zarumienienia.


Zakochacie się na całego!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia