wtorek, 17 marca 2020

Gofry owsiane


Ostatni czas w kraju i na świecie nie jest łatwy dla nikogo. Aby trochę osłodzić ten czas i urozmaicić nawet śniadanie mam dla was bardzo prosty przepis na gofry, które są rumiane i chrupiące a w dodatku zdrowe, bo bez mąki pszennej i białego cukru. Nie musisz już szukać sprawdzonego sposobu na udane gofry, bo ja ci go gwarantuje a w dodatku możesz urozmaicić ciasto dodając kakao lub cynamon.   


Składniki: 

  • 1 szklanka mąki owsianej 
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 1 łyżka miodu lub innego słodzidła 
  • ok. 1 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • do połowy ciasta dodałam też trochę kakao 




 Ubij lekko jajka rózgą. Już dzięki lekko ubitym jajkom ciasto naturalnie będzie pulchne - bez sody czy proszku do pieczenia. Wymieszaj wszystkie suche i mokre składniki - razem z rozpuszczonym olejem kokosowym.  Do rozgrzanej gofrownicy przelej ciasto. Piec gofra ok 5 min  z jednej strony, chodź to zależy oczywiście od sprzętu 😉 Najlepiej aby gofr był chrupiący i lekko zarumieniony.
Do takich gofrów polecam domowe dżemy, konfitury, zmiksowane owoce, roztopioną czekoladę lub tradycyjnie z cukrem pudrem. Pasują wszystkie dodatki jakie lubicie. 😃



Smacznego!

Brak komentarzy:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia