Kruche ciasteczka "Pieguski"



Masz do przygotowania dziś niedzielny obiad dla rodziny, tylko nie wiesz co zrobić na słodko do kawki czy herbatki? Zrób „Pieguski”! 
Jeśli je zrobisz i spróbujesz już nigdy nie kupisz tych ze sklepu! W tych wiesz co dajesz do środka, wiesz co jesz, a smakują wyboronie na Ohy i Ahy ;) 
Nie są trudne do przygotowania i szybko się je robi nie całe 25 minut. 
Więc poznaj ten przepis!












Skladniki:
- 250g mąki
-  1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 80g cukru
- 120g masła
- tabliczka gorzkiej czekolady
Przed zrobieniem ciasteczek wyjmij masło z lodówki tak aby było miekkie i dało się dobrze wymieszać. W tym czasie połam czekolade jeszcze jak jest w opakowaniu (będzie potem łatwiej siekać), wyłóż połamane kawałeczki na deske i posiekać je na drobno (tylko tak żeby nie były wiórki, takie jak w Pieguskach ze sklepu :) ) Kiedy masło już będzie miękkie wżuć je do wysokiego naczynia. Następnie stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy i wymieszaj mikserem, aż  masło nabierze już ładnej konsystencji. Do osobnej miski wsyp mąke i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, potem stopniowo dodawaj mąke z proszkiem do pieczenia. Na koniec wbij jajko i wymieszaj wszytsko jeszcze chwilę na małych obrotach i wsyp posiekaną czekoladę. Można też dodać orzechy, rodzynki lub inne rzeczy takie jakie lubisz. Masa ciasta musi być taka by można było robić z tego kuleczki! Więc robimy kuleczki (nie za duże, bo potem i tak urosną jeszcze w piekraniku) i lekko zgniatamy je na blasze, żeby wyglądały jak ciasteczka, i tak każde ciateczko.
Układamy je najlepiej tak jak na rysunku, które dodałam i sama stworzyłam ;p Tak jest najlepiej, bo ciasteczka urosną i w ten sposób się nie skleją i będą równe. Mnie zawsze wychodzą dwie blachy. na te proporcje, które podałam.




Ciasteczka pieczemy w temperaturze 200′C przez 12-15 min.
Życzę smacznego! :)

Popularne posty z tego bloga

Cytrynowe brownie

Mini serniczki wigilijne

Bezglutenowy makaron ze szpiankiem