Polecany post

Kaszka jaglanka na mleku

Kaszka jaglanka - zdrowsza wersja kaszki manny, zapewne większości znanej z dzieciństwa przygotowanej przez mamę lub babcię, polaną  do...

sierpnia 07, 2014

Kruche ciasteczka "Pieguski"



Masz do przygotowania dziś niedzielny obiad dla rodziny, tylko nie wiesz co zrobić na słodko do kawki czy herbatki? Zrób „Pieguski”! 
Jeśli je zrobisz i spróbujesz już nigdy nie kupisz tych ze sklepu! W tych wiesz co dajesz do środka, wiesz co jesz, a smakują wyboronie na Ohy i Ahy ;) 
Nie są trudne do przygotowania i szybko się je robi nie całe 25 minut. 
Więc poznaj ten przepis!












Skladniki:
- 250g mąki
-  1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 80g cukru
- 120g masła
- tabliczka gorzkiej czekolady
Przed zrobieniem ciasteczek wyjmij masło z lodówki tak aby było miekkie i dało się dobrze wymieszać. W tym czasie połam czekolade jeszcze jak jest w opakowaniu (będzie potem łatwiej siekać), wyłóż połamane kawałeczki na deske i posiekać je na drobno (tylko tak żeby nie były wiórki, takie jak w Pieguskach ze sklepu :) ) Kiedy masło już będzie miękkie wżuć je do wysokiego naczynia. Następnie stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy i wymieszaj mikserem, aż  masło nabierze już ładnej konsystencji. Do osobnej miski wsyp mąke i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, potem stopniowo dodawaj mąke z proszkiem do pieczenia. Na koniec wbij jajko i wymieszaj wszytsko jeszcze chwilę na małych obrotach i wsyp posiekaną czekoladę. Można też dodać orzechy, rodzynki lub inne rzeczy takie jakie lubisz. Masa ciasta musi być taka by można było robić z tego kuleczki! Więc robimy kuleczki (nie za duże, bo potem i tak urosną jeszcze w piekraniku) i lekko zgniatamy je na blasze, żeby wyglądały jak ciasteczka, i tak każde ciateczko.
Układamy je najlepiej tak jak na rysunku, które dodałam i sama stworzyłam ;p Tak jest najlepiej, bo ciasteczka urosną i w ten sposób się nie skleją i będą równe. Mnie zawsze wychodzą dwie blachy. na te proporcje, które podałam.




Ciasteczka pieczemy w temperaturze 200′C przez 12-15 min.
Życzę smacznego! :)

Copyright © 2016 Smaczna Stronka , Blogger