Ciasteczka owsiane



Chruuupiące, wspaniałe, pyszne!! Idealne do kawy, herbaty czy mleka - jak kto lubi! 
Nie są wymagające, łatwo się je robi, składniki są łatwo dostępne i nie drogie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!! :-)



Składniki :

  • 200g masła (temp. pokojowa)
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki bakalii


Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszać z sodą, solą.
2. Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy  i ucierać jeszcze przez 3-4 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.
3. Do masy z masłem dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.
4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami zachować odstępy!! Bardzo ważne, żeby potem się nie skleiły się w czasie pieczenia). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180oC).
Smacznego! :D

Popularne posty z tego bloga

Cytrynowe brownie

Mini serniczki wigilijne

Bezglutenowy makaron ze szpiankiem