Luty.
Nowy miesiąc. Nowe przepisy. Już dziś mam dla was coś ekstra!
Masz często ochotę na coś słodkiego? 😉😈
Sklepowe batoniki kuszą, by zaspokoić "głód cukrowy", ale gdy tylko spojrzysz na etykietę
przeraża cię ich skład pełny syropów fruktozowo-glukozowych, cukrów i innych
cukrów kryjących pod nieznanymi nazwami. 😵
Co prawda znajdziemy JUŻ także w niektórych sklepach te zdrowe batony, które
w składzie mają bardziej przyjazne cukry jak np.ksylitol. Jedyną ich wadą jest cena. :/
Dlatego po co przepłacać, skoro możemy sami zrobić coś równie dobrego, zdrowego i co zaspokoi spadek cukru, ale też co najważniejsze nasyci nas!
Te ciasteczka idealnie się sprawdzą jako przekąska podczas posiłków czy nawet jako drugie śniadanie. Do tego szklanka zimnego mleka i jesteśmy w niebie!
Idealne do pracy, do szkoły, na uczelnie, w podróży czy w biegu! 😖
Spróbuj i przekonaj się! 😋
Składniki na ok. 8-10 ciasteczek:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka płatków żytnich
- 1 szklanka płatków górskich
- 1/2 szklanki otrębów (przennych lub żytnich)
- 1 szklanka wirków kokosowych
- 1/2 szklanki orzechów (laskowe, ziemne - jakie lubisz)
- 2 cytryny
- 3 łyżki oleju kokosowego
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 3 łyżki ksylitolu (lub innego słodu)
- aromat cytrynowy
Wszystkie płatki - owsiane, żytnie, górskie - i otręby mielimy. Ja miksuje/miele w dzbanku, gdzie robię koktajle. Powinna wam wyjść "mąka". Na koniec wsyp orzechy i miel tylko przez kilka sekund, aby były w małych kawałkach lub inny sposób wsyp orzechy do torebki foliowej i uderz kilka razy w torebkę z orzechami tłuczkiem do mięsa.
Na koniec wsyp wiórki kokosowe - NIE miel! (chyba, że wolisz gładkie ciasteczko, wtedy możesz zmielić, ja osobiście wolę wiórki w całości). Przełóż wszystko do większej miski.
Cytryny umyj dokładnie i sparz. Zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok z jednej cytryny,
Do miski z naszymi zmielonymi płatkami dodaj sok z cytryny i otartą skórkę. Dodaj także pozostałe składniki; cynamon, ksylitol, imbir, olej kokosowy i 3-4 kropelki aromatu. Wymieszaj.
Masa powinna być gęsta.
Odmierz sporą łyżkę masy i zrób z niej kulkę. Potem rozpłaszcz i umieść w foremce. Możesz też po prostu ugnieść masę łyżką już w foremce. Jak komu wygodniej! :D
Na koniec posyp ciasteczka wiórkami kokosowymi. Ja posypałam jeszcze makiem, ale to nie jest konieczne. ;)
Piecz w 160'C przez 15-20 minut, Powinny się lekko zarumienić.
P.S.
Foremki są większe niż do tradycyjnych muffinek. Kupiłam je kiedyś w Ikei i właśnie idealnie sprawdzają się do tych ciastek. 😉
Smacznego!
P.
1 komentarz:
O, na pewno wypróbujemy :)
Prześlij komentarz