środa, 1 lutego 2017

Fitelki - FIT ciasteczka cytrynowe



Luty. 

Nowy miesiąc. Nowe przepisy. Już dziś mam dla was coś ekstra! 
Masz często ochotę na coś słodkiego? 😉😈
Sklepowe batoniki kuszą, by zaspokoić "głód cukrowy", ale gdy tylko spojrzysz na etykietę
 przeraża cię ich skład pełny syropów fruktozowo-glukozowych, cukrów i innych 
cukrów kryjących pod nieznanymi nazwami. 😵
 Co prawda znajdziemy JUŻ także w niektórych sklepach te zdrowe batony, które 
w składzie mają bardziej przyjazne cukry jak np.ksylitol. Jedyną ich wadą jest cena. :/
Dlatego po co przepłacać, skoro możemy sami zrobić coś równie dobrego, zdrowego i co zaspokoi spadek cukru, ale też co najważniejsze nasyci nas! 
Te ciasteczka idealnie się sprawdzą jako przekąska podczas posiłków czy nawet jako drugie śniadanie. Do tego szklanka zimnego mleka i jesteśmy w niebie! 
Idealne do pracy, do szkoły, na uczelnie, w podróży czy w biegu! 😖
Spróbuj i przekonaj się! 😋






Składniki na ok. 8-10 ciasteczek:


  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków żytnich 
  • 1 szklanka płatków górskich 
  • 1/2 szklanki otrębów (przennych lub żytnich)
  • 1 szklanka wirków kokosowych
  • 1/2 szklanki orzechów (laskowe, ziemne - jakie lubisz)
  • 2 cytryny
  • 3 łyżki oleju kokosowego 
  • szczypta cynamonu 
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru 
  • 3 łyżki ksylitolu (lub innego słodu)
  • aromat cytrynowy 

Wszystkie płatki - owsiane, żytnie, górskie - i otręby mielimy. Ja miksuje/miele w dzbanku, gdzie robię koktajle. Powinna wam wyjść "mąka". Na koniec wsyp orzechy i miel tylko przez kilka sekund, aby były w małych kawałkach lub inny sposób wsyp orzechy do torebki foliowej i uderz kilka razy w torebkę z orzechami tłuczkiem do mięsa. 
Na koniec wsyp wiórki kokosowe - NIE miel! (chyba, że wolisz gładkie ciasteczko, wtedy możesz zmielić, ja osobiście wolę wiórki w całości). Przełóż wszystko do większej miski.
Cytryny umyj dokładnie i sparz. Zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok z jednej cytryny, 
Do miski z naszymi zmielonymi płatkami dodaj sok z cytryny i otartą skórkę. Dodaj także pozostałe składniki; cynamon, ksylitol, imbir, olej kokosowy i 3-4 kropelki aromatu. Wymieszaj. 
Masa powinna być gęsta.

Odmierz sporą łyżkę masy i zrób z niej kulkę. Potem rozpłaszcz i umieść w foremce. Możesz też po prostu ugnieść masę łyżką już w foremce. Jak komu wygodniej! :D

Na koniec posyp ciasteczka wiórkami kokosowymi. Ja posypałam jeszcze makiem, ale to nie jest konieczne. ;)

Piecz w 160'C przez 15-20 minut, Powinny się lekko zarumienić. 

P.S.
Foremki są większe niż do tradycyjnych muffinek. Kupiłam je kiedyś w Ikei i właśnie idealnie sprawdzają się do tych ciastek. 😉


Smacznego! 
P.










1 komentarz:

Codziennik Dietetyczny pisze...

O, na pewno wypróbujemy :)

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia