Krem budyniowy


Lekki, pyszny krem budyniowy. Idealny do przekładania ciast i tortów. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Krem można wzbogacić o dodając kakao, alkohol, sok z cytryny czy pomarańczy :)


Składniki:
  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 150 g miękkiej margaryny lub masła
Przygotowanie:

W 3/4 szklanki mleka mieszamy mąkę z budyniem. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę z mleka, mąki i budyniu i gotujemy cały czas mieszając. Garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.Ostudzony budyń miksujemy z miękką margaryną (lub masłem) dodając po łyżce, do otrzymania puszystego kremu.


Smacznego! :)

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Cytrynowe brownie

Mini serniczki wigilijne

Bezglutenowy makaron ze szpiankiem