Składniki
- 100g czekolady mlecznej,
- 100g czekolady gorzkiej,
- 150ml mleka,
- szklanka mleka w proszku,
- pół szklanki orzechów (najlepiej laskowych ale to według uznania ).
- 2lyzki masła,
- 2 łyżki cukru
- 100g czekolady mlecznej,
- 100g czekolady gorzkiej,
- 150ml mleka,
- szklanka mleka w proszku,
- pół szklanki orzechów (najlepiej laskowych ale to według uznania ).
- 2lyzki masła,
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie
Czekoladę łamiemy i roztapiamy w kąpieli wodnej. Pamiętaj! Czekolada nie lubi wysokiej temperatury - przypala sie!
Mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy mleko w proszku i mieszamy trzepaczką, aby uniknąć grudek.
Mleko dolej do roztopionej czekolady i wymieszaj. Następnie dodaj masło, mieszaj, aż sie roztopi, wtedy wsyp zmielone wczesniej orzechy. Całość znów dobrze wymieszaj i gotowe!
Krem nadaje sie rowniez idealnie na kanapki (taka a'la Nutella) ale ja zastosowałam go także jako jedną z warstw kremowych do tortu.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz