niedziela, 15 marca 2015

Krem czekoladowo-orzechowy

Składniki 
  • 100g czekolady mlecznej, 
  • 100g czekolady gorzkiej, 
  • 150ml mleka, 
  • szklanka mleka w proszku, 
  • pół szklanki orzechów (najlepiej laskowych ale to według uznania ). 
  •  2lyzki masła, 
  • 2 łyżki cukru 

Przygotowanie

Czekoladę łamiemy i roztapiamy w kąpieli wodnej. Pamiętaj! Czekolada nie lubi wysokiej temperatury - przypala sie! 

Mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy mleko w proszku i mieszamy trzepaczką, aby uniknąć grudek. 

Mleko dolej do roztopionej czekolady i wymieszaj. Następnie dodaj masło, mieszaj,  sie roztopi, wtedy wsyp zmielone wczesniej orzechy. Całość znów dobrze wymieszaj i gotowe!
Krem nadaje sie rowniez idealnie na kanapki (taka a'la Nutella) ale ja zastosowałam go także jako jedną z warstw kremowych do tortu.



Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia