Polecany post

Kaszka jaglanka na mleku

Kaszka jaglanka - zdrowsza wersja kaszki manny, zapewne większości znanej z dzieciństwa przygotowanej przez mamę lub babcię, polaną  do...

marca 19, 2017

Pasteis de Belem - słodkie niebo Portugalii


To tradycyjny wypiek kuchni portugalskiej. Chyba najwięcej właśnie tej 
słodkości skonsumowałam podczas wspaniałego pobytu w Portugalii.
Podobno jest tylko kilka miejsc w Portugalii, gdzie robią Pasteis według 
oryginalnego przepisu. Idealne do kawy lub herbaty. Wszyscy się zajadają!
Uwaga! Szybko znikają z talerza! :D
Koniecznie musicie spróbować!


kruche na zewnątrz, mięciutkie w środku

Składniki na 12 sztuk :

  • 250 g cukru 
  • 35 g mąki
  • szczypta soli
  • 500 ml mleka
  • laska wanilii
  • laska cynamonu
  • 5 jajek 
  • ciasto francuskie 
  • sok z 2 cytryny
Do miski wrzuć cukier, mąke, sól i  wymieszaj. 
Jajka rozstrzep (najlepiej różgą w Portugalii ludzie używają siły w rękach, nie robota). 

Mleko zagotuj z wanilią. Wlej stopniowo mleko do miski z mąka, cukrem i wymieszaj różgą. 
Dodaj jajka i dalej mieszaj. Następnie sok z cytryny. 

Rozwałkuj ciasto francuskie do grubości ok. 3 mm. Z ciasta wytnij okręgi o 2 cm większe niż średnica foremek. Nałóż ciasto do foremek - ja mam takie na 12 szt. na muffiny/babeczki -
i nakłuj je widelcem. Na koniec nałóż przygotowany wcześniej masę budyniową.

Piecz w 200'C przez 10-15 minut.  

Smacznego! / Bon appetit! 
P.




Moje zdjęcia z pobytu w Portugalii. Na pewno, kiedyś tam powrócę. :)



Porto

Fatima





Prześlij komentarz
Copyright © 2016 Smaczna Stronka , Blogger