To tradycyjny wypiek kuchni portugalskiej. Chyba najwięcej właśnie tej
słodkości skonsumowałam podczas wspaniałego pobytu w Portugalii.
Podobno jest tylko kilka miejsc w Portugalii, gdzie robią Pasteis według
oryginalnego przepisu. Idealne do kawy lub herbaty. Wszyscy się zajadają!
Uwaga! Szybko znikają z talerza! :D
Koniecznie musicie spróbować!
kruche na zewnątrz, mięciutkie w środku
Składniki na 12 sztuk :
- 250 g cukru
- 35 g mąki
- szczypta soli
- 500 ml mleka
- laska wanilii
- laska cynamonu
- 5 jajek
- ciasto francuskie
- sok z 2 cytryny
Do miski wrzuć cukier, mąke, sól i wymieszaj.
Jajka rozstrzep (najlepiej różgą w Portugalii ludzie używają siły w rękach, nie robota).
Mleko zagotuj z wanilią. Wlej stopniowo mleko do miski z mąka, cukrem i wymieszaj różgą.
Dodaj jajka i dalej mieszaj. Następnie sok z cytryny.
Rozwałkuj ciasto francuskie do grubości ok. 3 mm. Z ciasta wytnij okręgi o 2 cm większe niż średnica foremek. Nałóż ciasto do foremek - ja mam takie na 12 szt. na muffiny/babeczki -
i nakłuj je widelcem. Na koniec nałóż przygotowany wcześniej masę budyniową.
Piecz w 200'C przez 10-15 minut.
Smacznego! / Bon appetit!