piątek, 31 maja 2019

Naleśniki owsiane


Naleśniki. Idealne na każdą porę dnia. Jestem ich fanką i mogłabym je jeść codziennie! Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki będą bardziej delikatne.
Jeśli mamy czas, dobrze jest przygotować ciasto pół godziny wcześniej, aby odpoczęło.
W ciepłe dni, gdy jesteśmy zmęczeni samą pogodą nadają się wtedy w sam raz na obiad, bo są łatwe i szybkie w przygotowaniu. W środku domowy dżem śliwkowy i zmielony twarożek z jogurtem naturalnym a to wszystko razem niczym wisienka na torcie - nasze najlepsze polskie truskawki! 






Składniki  

  • 1,5 szkl. mąki owsianej 
  • 2 jaja 
  • 1,5 szkl. mleka
  • 0,5 szkl. wody gazowanej 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego
Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy przed smażeniem na ok. 30 min. 
Do miski przesiewamy mąkę i sól. Wlewamy do mąki wodę i mleko. Mieszamy. W osobnej misce roztrzepujemy jajka, następnie dodajemy je do wcześniej przygotowanej masy. Na koniec wlewamy olej. , olej o mieszam dokładnie tak, żeby nie było grudek.
Odstawiamy ciasto na 15 minut. W tym czasie lekko zgęstnieje i tym samym dojrzeje do dalszego przygotowania. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy łyżką wazową ciasto rozprowadzając po całej powierzchni. Przekręcamy na drugą stronę - może być podrzucony na drugą stronę, jeśli umiecie lub po prostu, przekręcamy go na drewnianą łopatką. Smażone stopniowo naleśniki odłóż na talerz i przykryj je drugim talerzem -  wtedy nie twardnieją i będą dodatkowo miękkie i łatwe w składaniu. 
Polewa z zmiksowanego sera twarogowego z jogurtem naturalnym. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia