Pankejki z tego przepisu są puszyste, miękkie i czekoladowe! Idealny wybór na zbliżający się dzień dziecka! W końcu, które dziecko nie lubi naleśników. Proste do wykonania i najlepiej smakują na śniadanie. Udają się za każdym razem.
Może zainspiruję cię własnie mój przepis na te kakaowe, puszyste a w dodatku te pankejki zdrowe gdyż są z mąki owsianej.
Amerykański naleśnik - pancake - różni się od naleśników francuskich (crêpe) czy typowo naszych polskich tym, że jest przygotowywany z dużo gęstszego ciasta z dodatkiem substancji spulchniających.
Pankejki są podobne do naszych racuchów. Pankejków nie zwijamy z dżemem w środku. Układa się je jeden na drugim i najbardziej klasycznie polewa syropem klonowym. Na zdjęciach zauważycie, że moje też takie są. Oczywiście można je podawać z wszelkimi dodatkami czy sosami. Idealnie teraz będą pasować sezonowe truskawki.
Składniki na ok 10-12 pankejków
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka mleka
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ksylitolu lub innego słodzidła (syrop z agawy, cukier trzcinowy itp)
- posypka dowolna: u mnie wiórki kokosowe i płatki miodowe
Wszystkie suche składniki mieszamy razem. Jajka roztrzepujemy i łączymy z mlekiem. Następnie masę łączymy z suchymi składnikami i olejem kokosowym. Odstawiamy przygotowane ciasto na 15 minut. Smażymy z obu stron bez tłuszczu - tłuszcz mamy już w "środku" ciasta.
Sos z czekolady
Roztopić tabliczkę czekolady na parze wodnej z ok 70 ml śmietany 36 %.
Sos kakaowy
Przygotować mały rondelek. Na 100 ml mleka wsypać ok 4 łyżek kakao i 2 łyżek cukru. Sos powinien być dość gęsty. Gdy sos wyjdzie za rzadki zagotuj go na najwyższym ogniu cały czas mieszając.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz