poniedziałek, 22 lutego 2016

Ciasteczka "Katherine"



Emotikon kiss)Składniki:


  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka rodzynków
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 2 szklanki płatków owsianych
Jajka dobrze roztrzepać z wanilią, dodać rodzynki i zostawić na około 1 godzinę.
Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem. Przesiać mąkę, sól i przyprawy.


Masło i cukier umieścić w misie miksera, utrzeć do białości i puszystości. Dodać rodzynki z jajkami, zmiksować. Dodać mąkę z przyprawami i płatki owsiane i zmiksować, do połączenia.

Łyżką stołową układać kopczyki ciasta na przygotowanych blachach, lekko je spłaszczyć.
Piec w temperaturze 180ºC, aż będą lekko zarumienione, około 10 - 12 minut. 
Zostawić na blachach do lekkiego przestudzenia.



Smacznego!!! :) 

😊

Brak komentarzy:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia