Ciasto migdałowe z rabarbarem i nutką cynamonu

Składniki:
~ 3 "patyki" rabarbaru 
~ kostka masła 
~ szklanka cukru
~ 3 jaja 
~ 3 łyżeczki cukru waniliowego/migdałowego
~ 2 szklanki mąki
~ 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 1,5 łyżeczki cynamonu 
~ pół szklanki mielonych migdałów 
~ cukier puder do posypania

Rabarbar umyć i pokroić w kawałki. Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać po jednym jaju i miksować. Dodać mąkę (ew. przesianą) wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i gdy masa będzie już wyrobiona dodać cynamon i migdały. Ciasto można wymieszać od razu z kawałkami rabarbaru lub wylać ciasto do formy i układać na cieście np. dookoła. Albo (w moim przypadku) wymieszać część rabarbaru z ciastem i drugą cześć układać wokół na cieście. ;) Jeśli nie wiesz, którą propozycję wybrać. 

Ciasto piec ok. 40 minut w temp. 180 st.C. Ciasto powinno się lekko zarumienić. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. 



P.S. Każde sezonowe owoce będą pasować idealnie!!  



Smacznego!! :)
Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Cytrynowe brownie

Mini serniczki wigilijne

Bezglutenowy makaron ze szpiankiem