sobota, 24 grudnia 2016

Makóweczki - ciasteczka krucho-drożdżowe




Pomysł na makóweczki jak zwykle u mnie był spontaniczny. Chciałam zrobić coś innego niż makowiec na święta, ale żeby było "coś" z makiem. Ciasto jest krucho-drożdżowe. Kruche i zarazem mięciutkie w środku z pysznym makowym wnętrzem.
Idealnie pasują do świątecznego menu. :)



Składniki:

  • 500 g mąki
  • 200 g masła 
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 60 g cukru
  • gotowa masa makowa 
  • cukier puder
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy chłodne masło pokrojone w kostkę, szczyptę soli oraz jajka.
Drożdże kruszymy do miseczki i zasypujemy cukrem. Po kilku minutach, gdy drożdże staną się płynne, dodajemy je do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. 
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po godzinie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kółka. Smarujemy dość obficie jedno ciasteczko a drugim przykrywamy i lekko dociskamy ciasto. Tak samo postępujemy z resztą. 
Pieczemy w 170'C przez 15-20 minut. 
Gotowe ciasteczka po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia