Pomysł na makóweczki jak zwykle u mnie był spontaniczny. Chciałam zrobić coś innego niż makowiec na święta, ale żeby było "coś" z makiem. Ciasto jest krucho-drożdżowe. Kruche i zarazem mięciutkie w środku z pysznym makowym wnętrzem.
Idealnie pasują do świątecznego menu. :)
Składniki:
- 500 g mąki
- 200 g masła
- szczypta soli
- 2 jajka
- 40 g świeżych drożdży
- 60 g cukru
- gotowa masa makowa
- cukier puder
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy chłodne masło pokrojone w kostkę, szczyptę soli oraz jajka.
Drożdże kruszymy do miseczki i zasypujemy cukrem. Po kilku minutach, gdy drożdże staną się płynne, dodajemy je do pozostałych składników i zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po godzinie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kółka. Smarujemy dość obficie jedno ciasteczko a drugim przykrywamy i lekko dociskamy ciasto. Tak samo postępujemy z resztą.
Pieczemy w 170'C przez 15-20 minut.
Gotowe ciasteczka po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz