Tradycyjna zupka botwinka. Lekka, przyjemna i wiosenna. Rewelacyjnie wygląda i smakuje. Idealna na upalne dni. Smakuje świetnie na zimno jako chłodnik i na ciepło.
Obowiązkowe danie w wiosennym domowym menu. :)
Składniki
- 2 pęczki botwinki
- 2 małe buraki
- ok. litr wywaru
- dymka
- ok. szklanka mleka - do zabarwienia - możesz dać więcej lub mniej
- sól i pieprz
- dodatkowo:
- ok. 4 ugotowane jajka na twardo - ja dałam 1/2 jajka na porcję
- rzodkiewka
- jogurt naturalny
- 2 łyżki octu lub soku z cytryny
Do gotowego wywaru dodajemy pokrojoną botwinkę - wcześniej porządnie umytą - oraz starte buraki na tarce. *Jeśli nie masz gotowego wywaru ugotuj kilka marchewek i gdy będą all dente i woda nabierze już "marchewkowego" koloru dodaj botwinkę i gotuj wszystko razem. Razem z liśćmi. Dodaj także ocet by buraki nie straciły koloru - dodatkowo zupa nabierze smaku.
Gotujemy na nie za dużym ogniu ok. 20 minut. Jeśli zostały Ci warzywa - może być np. sama marchew - z wywaru możesz je skroić do zupy - jeśli lubisz.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj mleko - daj tyle ile chcesz by zupa zyskała bardziej różowy lub mniej kolor.
Podawaj z świeżo pokrojoną dymką, rzodkiewką, jajkiem i kapką jogurtu naturalnego.
Idealnie smakuję na zimno i ciepło.
Smacznego!