Bułeczki ślimaczki cynamonowe



Mięciutkie, słodkie, aromatyczne pachnące cynamonem drożdżowe bułeczki.
W całym domu unosi się aromat drożdżowego ciasta.
Cynamon, uwielbiam tą przyprawę. Dodaję ją chyba do prawie każdego
słodkiego dania w większej lub mniejszej ilości. Do dań wytrawnych także.
Cynamon i drożdżowe to para idealna.
Fantastyczne bułeczki cynamonowe dla każdego fana drożdżowego i cynamonu!
Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe. Polecam!








Składniki

CIASTO

  • 1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła 
  • torebka suszonych drożdży instant - zazwyczaj 8g
  • 1 szklanka letniej mleka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 400g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu

NADZIENIE
  • 50g roztopionego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4-5 łyżeczek cynamonu
dodatkowo
  • ulubione orzechy do posypania
  • cukier puder + sok z cytryny do lukru

po dwóch godzinach 
przed wyrośnięciem


Na początek rozczyn. Do miseczki wsyp drożdże, zasyp je cukrem (3 łyżki) i zalej szklanką letniego mleka. Wymieszaj do rozpuszczenia i połączenia składników i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Przykryj miseczkę ściereczką. Powinien podwoić swoją objętość.

Wymieszaj przesianą mąkę, sól, cynamon. Przygotowany rozczyn wlać do mąki razem z olejem lub roztopionym masłem. Wyrabiać możesz ręką lub hakiem do ciasta drożdżowego przez około 8 - 10 minut na średnich obrotach, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło. Następnie przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 Po wyrośnięciu ciasto wyjąc na stolnicę i wyrabiać przez minutę. Rozwałkować ciasto na prostokąt - nie za gruby, podsypując w razie konieczności mąką. Wierzch posmarować roztopionym masłem wymieszanym z cukrem i cynamonem. Możesz także posypać orzechami lub np. rodzynkami.  Zwinąć ciasto w roladę.  Pokroić na plastry o równej długości ok.  2,5 cm grubości.
Ułożyć rozcięciem do góry w tortownicy lub bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek posmarować olejem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny, aż bułeczki zwiększą objętość.
Przed pieczeniem bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Bułeczki piec przez około 20 - 22 minut, aż będą ładnie zarumienione. W międzyczasie przygotować lukier.
Bułeczki najlepsze są na ciepło. Po ostudzeniu warto trzymać je pod przykryciem.
Po wystudzeniu podgrzewać przed podaniem, można zamrozić.
Najlepiej smakują z ciepłym mlekiem.



Mam nadzieje, że podoba wam się przepis i przetestujecie go.
Piszcie jak wam się podoba.

Smacznego! :)

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Cytrynowe brownie

Mini serniczki wigilijne

Bezglutenowy makaron ze szpiankiem