niedziela, 15 marca 2015

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem



Składniki

ciasto
  • 50g drożdży 
  • szklanka ciepłego(nie gorącego)mleka
  • 600g mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl oleju
  • marmolady
  • żółtko do posmarowania rogalików   
Lukier
  • białko z jajka
  • 200g cukru pudru 
  • sok z 1 cytryny
Przygotowanie

Do miski wsypujemy szklankę mąki. Rozdrabniamy drożdże w ciepłym (ale nie gorącym!) mleku dodając 3 łyżki cukru. Następnie łączymy drożdże i mleko z mąką mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn urośnie dodajemy do niego pozostałe składniki, mieszamy  drewnianą łyżką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyrabiamy je rękoma, podsypując mąki (nie może być w nim zbyt dużo mąki, bo ciasto będzie twarde).
Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą cześć cienko wałkujemy, wycinamy trójkąty, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogalik.

Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem lub posypanej mąką, zostawiamy na ok 15 minut aż napuszą się nieco. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni ok 15 minut.

Lukier
Ubijamy białko następnie stopniowo wsypujemy cukier puder i dodajemy sok z cytryny. Lukier nie może być rzadki ale nie za gęsty. Polewamy nim rogaliki i posypujemy kolorowymi ozdobami.

Smacznego! :)


Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia