Składniki
ciasto
- 50g drożdży
- szklanka ciepłego(nie gorącego)mleka
- 600g mąki
- 7 łyżek cukru
- 3 jajka
- 3/4 szkl oleju
- marmolady
- żółtko do posmarowania rogalików
Lukier
- białko z jajka
- 200g cukru pudru
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie
Do miski wsypujemy szklankę mąki. Rozdrabniamy drożdże w ciepłym (ale nie gorącym!) mleku dodając 3 łyżki cukru. Następnie łączymy drożdże i mleko z mąką mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn urośnie dodajemy do niego pozostałe składniki, mieszamy drewnianą łyżką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyrabiamy je rękoma, podsypując mąki (nie może być w nim zbyt dużo mąki, bo ciasto będzie twarde).
Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą cześć cienko wałkujemy, wycinamy trójkąty, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogalik.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem lub posypanej mąką, zostawiamy na ok 15 minut aż napuszą się nieco. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni ok 15 minut.
Lukier
Ubijamy białko następnie stopniowo wsypujemy cukier puder i dodajemy sok z cytryny. Lukier nie może być rzadki ale nie za gęsty. Polewamy nim rogaliki i posypujemy kolorowymi ozdobami.
Smacznego! :)